A gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság legfrissebb jelentése szerint a 2006-ban indult fehéredési folyamatok 2009-ben leálltak, sőt bizonyos területeken a visszájára is fordultak. Vagyis az újabb tisztulási folyamathoz újabb gazdaságot fehérítő intézkedéseket kellene hozni. A jelentés szerint a jövedelemadóban, a tb járulékokban, az áfában nagyobb volt az idén a bevételek elmaradása annál, amit a makropálya alapján indokolt lehetett volna.

Az egyes adónemekben a várható visszaesésen túl 50-50 milliárd forintot tett ki a becslések szerint az a összeg, amely a feketegazdaságba vándorolt. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek az adatok elég bizonytalanok, mert a kormány és a kutatóintézetek sem rendelkeznek még az idei évre nézve megbízható adatokkal. A nagyságrendileg százmilliárd forintra becsült visszaesés azt mutatja, hogy a visszafeketedés hatása már erősebb, mint a fehéredésé - mondta Ligeti Csák, a bizottság elnöke.

A fekete foglalkoztatás területén az elmúlt években tapasztalható volt némi szűkülés, míg tavaly a fekete foglalkoztatás aránya 40 százalékot tett ki, az idén ez az arány már csak 34 százalékra ehető - persze ez a "csak" azért még mindig hatalmas arányt jelent.

A bizottság szerint a bevezetett intézkedések mindenképp hasznosak voltak, ám ezeket és a szigorú ellenőrzéseket tovább kell vinni, illetve özép- és hosszú távú lépéseket kell tenni, hogy a tüneti kezelések helyett az okok visszaszorítására összpontosítsanak.

Ezek szerint erősíteni kell az adótudatosságot, fel kell lépni a korrupció ellen, felül kell vizsgálni a közbeszerzési rendszert, korlátozni kell a készpénzhasználatot. Emellett tovább kell javítani az adórendszer hatékonyságát, vagyis szélesíteni kell az adófizetői bázist. Az ellenőrzéseket sem lehet figyelmen kívül hagyni, itt is hatékonyabb működésre van szükség. Az ellenőrzéseket persze nemcsak a vállalkozások esetében kell komolyan venni, ugyanezt a szigort a közpénzek felhasználásában is alkalmazni kell.

A bizottság szerint a gazdasági ügyekben az igazságszolgáltatás hatékonyságát is javítani kell. Ezek az eljárások ma nagyon hosszú időt vesznek igénybe, aminek az a következménye, hogy mire adott esetben elmarasztaló ítélet születik, addig az elmarasztalt vállalkozásnak már híre-hamva sincs. Ezzel kapcsolatban a bizottság már felvette a kapcsolatot a Legfelsőbb Bírósággal.