Visszafeketedik a magyar gazdaság - százmilliárdos kiesés

A három évvel ezelőtt indult fehéredési folyamatok az idén leálltak, sőt egyes területeken vissza is fordultak. Összességében a becslések szerint százmilliárd forintra tehető a megmagyarázhatatlan kiesés mértéke. A megoldáshoz hosszú távú intézkedések kellenek.
F. Szabó Emese, 2009. szeptember 17. csütörtök, 10:45
Fotó:

A gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság legfrissebb jelentése szerint a 2006-ban indult fehéredési folyamatok 2009-ben leálltak, sőt bizonyos területeken a visszájára is fordultak. Vagyis az újabb tisztulási folyamathoz újabb gazdaságot fehérítő intézkedéseket kellene hozni. A jelentés szerint a jövedelemadóban, a tb járulékokban, az áfában nagyobb volt az idén a bevételek elmaradása annál, amit a makropálya alapján indokolt lehetett volna.

Az egyes adónemekben a várható visszaesésen túl 50-50 milliárd forintot tett ki a becslések szerint az a összeg, amely a feketegazdaságba vándorolt. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek az adatok elég bizonytalanok, mert a kormány és a kutatóintézetek sem rendelkeznek még az idei évre nézve megbízható adatokkal. A nagyságrendileg százmilliárd forintra becsült visszaesés azt mutatja, hogy a visszafeketedés hatása már erősebb, mint a fehéredésé - mondta Ligeti Csák, a bizottság elnöke.

A fekete foglalkoztatás területén az elmúlt években tapasztalható volt némi szűkülés, míg tavaly a fekete foglalkoztatás aránya 40 százalékot tett ki, az idén ez az arány már csak 34 százalékra ehető - persze ez a "csak" azért még mindig hatalmas arányt jelent.

A bizottság szerint a bevezetett intézkedések mindenképp hasznosak voltak, ám ezeket és a szigorú ellenőrzéseket tovább kell vinni, illetve özép- és hosszú távú lépéseket kell tenni, hogy a tüneti kezelések helyett az okok visszaszorítására összpontosítsanak.

Ezek szerint erősíteni kell az adótudatosságot, fel kell lépni a korrupció ellen, felül kell vizsgálni a közbeszerzési rendszert, korlátozni kell a készpénzhasználatot. Emellett tovább kell javítani az adórendszer hatékonyságát, vagyis szélesíteni kell az adófizetői bázist. Az ellenőrzéseket sem lehet figyelmen kívül hagyni, itt is hatékonyabb működésre van szükség. Az ellenőrzéseket persze nemcsak a vállalkozások esetében kell komolyan venni, ugyanezt a szigort a közpénzek felhasználásában is alkalmazni kell.

A bizottság szerint a gazdasági ügyekben az igazságszolgáltatás hatékonyságát is javítani kell. Ezek az eljárások ma nagyon hosszú időt vesznek igénybe, aminek az a következménye, hogy mire adott esetben elmarasztaló ítélet születik, addig az elmarasztalt vállalkozásnak már híre-hamva sincs. Ezzel kapcsolatban a bizottság már felvette a kapcsolatot a Legfelsőbb Bírósággal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

KD, 2009.09.27 01:04

Ezek a bizottságok, hogy müködnek? A készpénzhasználat korlátozása alkotmányellenesnek találtatott, nem kéne újra elővenni ugyanazt a sületlenséget. Vannak szektorok, amik csak készpénzzel müködnek, pláne a válság közepén, amikor a bizalom nulla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toppp, 2009.09.17 16:02

Én közel 20 éve vagyok vállalkozó 8 éve bt van eddig adóztam elég sokat többnyire becsületesen csináltam a dolgokat de tavaly betelt a pohár az a sok ingyenélő aki csak arra való ,hogy büntessen minden apró cseprő dologért dolgozni meg nem szeret egy sem .Én hajnalok hajnalán kelek dolgozom hogy a családomat el tudjam tartani a szarházi ellenőrök meg csak büntetnek a nagyok meg röhögnek a markukba .
Na ez lett elég ebben az évben egy rohadt darab nyugtát nem adtam még a szolgáltatásomról és nem is fogok én nem tartom el az adómból a sok ingyenélő csavargó inkább a gyerekemre költöm !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2009.09.17 11:35

a rend kedvéért tegyük hozzá, hogy a feketegazdaság tartja még életben a gazdaságot! ha az apeh felszámolná, a hitelek 70%-a azonnal bedőlne!
a vállalkozásokat /a hazai kkvkat/ válaszút elé állították, vagy csalnak és rettegnek, vagy befejezik, nyugodtan alszanak.
mivel az apeh szinte kizárólag a müködő kkvkat ellenörzi és a teljes illegalításban müködőket nem, mire számítottak?
elég csak a józsefvárosi kinai negyedre gondolni, ami évente többszázmilliárdos kárt okoz az elmaradt közterhek és a miattuk megszünt munkahelyek tizezrei miatt! annyi mercit, bmw, audit a rózsadombon sem látsz, mint itt! persze az apehnak ez nem tünik fel, mintahogy az sem ha valaki állami beosztásban gazdagodik a jövedelmét meghaladó mértékben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olvas6o, 2009.09.17 11:28

Amíg azt látják az emberek,hogy adóforintjaik pazarlásra,100 milliós végkielégítésekre stb.megy el,senki ne várjon csodát.Fejétől bűzlik a hal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html