BUX
40743

Visszaforgatnák a lemondott támogatások forrásait

Nem vesznek el azok az agrártámogatásra megítélt pénzek, amelyekről lemondtak egyes gazdák, mivel nem tudták valóra váltani terveiket - közölte a kormány.hu.

NAPI, 2011. augusztus 27. szombat, 13:00

A kormányzati hírportál tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgoznak azon, hogy az európai uniós források maradéktalanul a magyar mezőgazdaság rendelkezésére állhassanak.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) egyes jogcímei alapján elnyert támogatást sokan nem tudják felhasználni, egyebek között azért, mert túlbecsülték tényleges lehetőségeiket. A vidékfejlesztési hivatal a tavasszal levélben kérte a nyertes pályázókat, hogy amennyiben nem tudnak élni a lehetőséggel, mondják vissza még időben a támogatásokat, hogy új jogcímekkel, új pályázatokat lehessen kiírni, és ne vesszen el a pénz a ciklus lejártával.

A felszólítás hatására az utóbbi időben sokan visszamondták a megvalósulatlan beruházásokra megítélt pénzeket. A felszabaduló összegek nagysága folyamatosan változik, ezért pontos adatot nem közöltek róla, ám a tárca vezetésének fő célja, hogy a forrásokból új támogatási jogcímeket nyisson, illetve átcsoportosítsa a pénzt más jogcímekre - írta a kormány.hu.

A Napi Gazdaság szerdán írt arról, hogy egyre több termelő kényszerül a vidékfejlesztési támogatások visszaadására, a legnagyobb arányban az egyre nehezebb helyzetbe kerülő állattartók. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 7,6 milliárd forintnyi támogatást mondtak vissza.