Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet. Az első volt a március 18-án bejelentett programcsomag: ebben a bankhitelek felfüggesztése, a katások megsegítése és a vállalatoknak nyújtott járulékelengedés szerepelt. Ma megindul a második szakasz - mondta a kormányfő. A három szakasz összesen 18-20 százalékát teszi majd ki a GDP-nek, ebbe beleértve a Magyar Nemzeti Bank programjait is. A 2020-as költségvetéstől eltérünk, a költségvetési hiányt a nemzeti össztermék 1 százalékáról 2,7 százalékra emelik.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében öt programot indítanak el, a kormány hajlandó a veszélyhelyzet miatt bajba került cégeknél a bérköltségek egy részének átvállalására. A terv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a járvány tönkretesz.

Az akcióterv 5 programot és számos alprogramot tartalmaz. A fő programelemek:

  • Munkahely megőrzés: rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány a bérköltségek egy részének átvállalására. Ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz Orbán szerint.
  • Munkahely teremtés: beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelten támogatott ágazatok lesznek: a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a logisztika és a közlekedés, film és kreatív ipar.
  • Vállalatok finanszírozása: a magyar vállalkozásoknak 2 ezer milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hiteleket nyújtanak
  • Fontos elem lesz a program család és nyugdíjas lába. Több részletben visszaépítik a 13.havi nyugdíjat. Elsőként 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A miniszterelnök bejelentéseiről hétfőn jelennek meg a hivatalos rendelkezések a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor elmondta: a programot Palkovics László ITM-miniszter koordinálja és irányítja, az állami vállalatok lendületbe hozásáért Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter felelős, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a költségvetési források biztosításáért felel.