Visszajön Gyurcsány, erősödött Orbán - így látják külföldön

Az MSZP elnökének tegnapi lemondását és a kormány névsorának megjelenését úgy értékelik a nemzetközi sajtónak nyilatkozó magyar és külföldi elemzők, hogy egyelőre még a korábbinál is kényelmesebbé vált Orbán Viktor miniszterelnök helyzete.
Napi.hu, 2014. május 30. péntek, 13:33
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor pozícióját stabilizálja Mesterházy Attila lemondása az MSZP elnöki posztjáról állapítja meg a Reuters, azzal érvelve, hogy ez tovább gyengíti az amúgy sem túl acélos politikai ellenzéket. Az MSZP a Magyarországot 1956 és 1989 között vezető kommunista pártból nőtt ki és vezette az országot 1994 és 1998, illetve 2002 és 2010 között - emlékeztet a hírügynökség -, ám a hét végi európai parlamenti választáson a kormányzó Fidesz, illetve a szélsőséges jobboldali Jobbik mögött csak a harmadik lett.

Ezt megelőzően az április eleji országgyűlési választáson szenvedett el súlyos vereséget szövetségeseivel együtt - ez a két nagy bukás rántotta magával a pártelnököt. Mesterházy távozása erősíti a párt jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, miután támogatottsága a baloldalon belül is gyengül. Jön föl két ellenfele, a két korábbi szocialista kormányfő vezette DK és Együtt-PM.

Majd négy év múlva

Negyed évszázaddal a kommunista rendszer összeomlása után a szocialisták - akikre Orbán 2010-ben majdnem megsemmisítő vereséget mért - olyan süllyedő spirálba kerültek, amiből nagyon nehezen kerülhetnek ki - idézte a Reuters Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját. A baloldal vezető politikai erejének pozíciójáért folyó harc megkezdődött, ami tovább fogja bonyolítani a töredezett ellenzék felkészülését az őszi önkormányzati választásokra - idézte a Wall Street Journal szintén Krekót.

A szakértő szerint az MSZP könnyen kihívójára találhat a DK-ban, amelynek vezetője, Gyurcsány Ferenc úton van afelé, hogy újra a baloldal vezetője legyen. Ugyanakkor Orbánnak nem lesznek emiatt álmatlan éjszakái - erős ellenzék híján könnyen végezheti a munkáját.

A baloldali pártok együttműködése a következő időszakban várhatóan lazulni fog, néhány évig mindegyikük saját politikai imázsának erősítésén fog dolgozni - véli Gargyán Eszter a Citigroup elemzője. Ugyanakkor a sokszínűbb politikai paletta nagyobb részvételre ösztönözheti a szavazókat a következő parlamenti választásokon 2018-ban. Ez a szakértő szerint kihívást jelenthet a Fidesznek. A kis pártoknak ugyanakkor a választási rendszer miatt újra össze kell fogniuk, ha meg akarják szorongatni a kormánypártot.

Kamarillapolitika

A kormány tegnap nyilvánosságra került népsorával kapcsolatban két dolgot látnak említésre méltónak a Financial Timesnak nyilatkozó szakértők. Az egyik a viszonylag ismeretlen KDNP-s Seszták Miklós kinevezése fejlesztési miniszterré, miután 2013-elején erős bírálatok érték egy kormányzati távközlési tenderrel kapcsolatban, amiről a HVG számolt be részletesen. A másik Lázár János felemelkedése államtitkárból miniszterré, ami világossá teszi, hogy a Fideszen belül jelenleg ő a legerősebb ember, Orbán Viktor közeli szövetségese - mondta az FT-nek Boros Tamás, a kormányt gyakran bíráló Policy Solutions igazgatója.

Világos kommunikációs stratégia rajzolódott ki az elmúlt időszakban, amelyben közszerepléseik során Orbán jelenik meg a jó rendőrként, míg Lázár a rossz rendőrként - tette hozzá. Egyben úgy tűnik, hogy a mostani állás szerint Lázár háttérbe szorította Rogán Antalt, az egyik legnépszerűbb Fidesz-politikust, aki nem lett a kormány tagja.

Őszintén szólva nem hiszem, hogy bármilyen határozott változás következne be a politikacsinálásban - véli Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci specialistája. Orbánt a kollégái szűk csoportja veszi körül a Fideszben, illetve más posztokon - közéjük tartozik például Matolcsy György, az MNB elnöke -, akikkel megtárgyalja döntéseit. Ez nem fog változni. Ez a kör marad a politikacsinálás centruma, nem a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gadam0114, 2014.05.31 16:03

@jobbbajobbb: ez egy hosszú folyamat nem egy vagy két kormány ciklus ideje. Magyarországnak saját fejlesztésű ipara nincs vagy alig, gyakorlatilag itt csak összeszerelő műhelyek vannak. Tehát ha béreket akarunk emelni a MErcedes és Audi meg az összes multi tovább áll. Tehát előbb a magyar fejlesztéseket világ színvonalra kell emelni, saját termékeket csinálni és akkor már lehet megtöbbszörözni a béreket. Szerintem erre pedig a magyar népnek megvan a lehetősége, mert egy tehetséges nép, és háromszor annyit dolgozik egy átlag magyar mint egy német vagy osztrák. Csak a baj hogy 25 éve nem léptünk rá erre az útra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.05.31 15:04

@gadam0114: Nem mondom, hogy ez az adókedvezmény nem jó, de ha a béreket nem emelik fel akkor ez semmit se fog segíteni.


..ez így igaz ..,de ki emelje fel a béreket ???...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2014.05.31 14:12

@rigolya: Igazad van bocsánatot kérek. Csak már itt az országok adó kedvezményeibe és családi pótlék rendszerébe bele kavarodok ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.05.31 13:54

@gadam0114: A családi kedvezmény a gyermek 18 éves korában megszűnik: még a kiszámításkor eltartottnak kell számbavenni, de családi adókedvezmény már nem jár utána. (Ha jól emlékszem.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2014.05.31 13:29

@jobbbajobbb: Nos szeméyles tapasztalatból elmondom neked 1 gyerek kiadásait. Bár megjegyzem, hogy nem családi pótlékból vagy adókedvezményből kell a gyereket nevelni. Tételezzük fel a legdrágább esetet, egyetemista gyerek, ha nagyon spról havi 40 ezerből tud kijönni, de akkor kollégiumba volt szerencséje kerülni. Ha valaki pl. orvosira jár akkor egy átlagos hónap átlagos életmóddal albérletbe havi 65-70 ezer ft. Ha a szülőnek van pénze és pesten sok fiatalt ismerek akik hétvégenként 30 ezret költenek. Tehát egy gyerek sokba kerül. Nem mondom, hogy ez az adókedvezmény nem jó, de ha a béreket nem emelik fel akkor ez semmit se fog segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html