Januárban a külföldi vendégek 526 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az éjszakáké pedig 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Amíg a legjelentősebb küldő országokból - Németországból, Ausztriából, Oroszországból - érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, addig az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendégek száma négy turisztikai régióban emelkedett.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,1, az éjszakáké pedig 1,4 százalékos bővülést mutattak az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése ugyancsak négy turisztikai régiót érintett, a belföldivendég-forgalom 84 százalékát fogadó szállodákban a belföldivendég-éjszakák száma 4,5 százalékkal nőtt.

A szállodák 33 százalékos szobakihasználtsággal működtek (ez nem változott tavalyhoz képest), míg a gyógyszállodák szobáinak igénybevétele 46 százalék volt. A szobaárak 1,3 százalékkal nőttek (14 425 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 2 százalékkal emelkedett (4817 forint).

Több lett a bevétel

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áras árbevétele 3,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt januárban, amely 14 forinttal erősebb, mint 2012 januárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1395 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 51 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközzel a szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül csaknem 27 ezer főt foglalkoztattak, amely 1,8 százalékkal több az előző év azonos időszakinál.