Lázár János frakcióvezető javaslatára a Fidesz az alkotmány és az alkotmánybírósági (Ab) törvény módosítását kezdeményezte - olyan értelemben, hogy a jövőben a Ab adóügyekben ne mondhasson véleményt , így adó és költségvetési törvényeket ne semmisíthessen meg. A törvénycsomagról szóló hétfőre tervezett szavazást délután - a Fidesz kérésére - a ház levette a napirendjéről.

Ezt megelőzően Lázár János bejelentette, hogy javaslata finomítását tervezi: a frakcióvezető szerint az Alkotmánybíróság a jövőben korlátozottan, de vizsgálhatná a költségvetési és adótörvényeket, ám csak adatvédelmi és személyi jogok sérelme esetén semmisíthetné meg azokat.

Mint az közismert, a jövő évi költségvetés tervezetében kormány azzal számol, hogy magán-nyugdíjpénztári járulékok eltereléséből, illetve az átlépők vagyonában 540 milliárd forintnyi bevételt remél. A javaslat erősen feszegeti az alkotmányos kereteket - ám az alkotmánybírósági törvény módosítása esetén ezzel a kérdéssel sem foglakozhatna a taláros testület.