A kormány június 30-án még úgy döntött, hogy a rendelkezés 2010. július 1-jével lépjen hatályba, és visszamenőleges érvényű legyen. A kormánydöntés és az intézkedés-tervezet benyújtása közötti időszakban azonban alkotmányossági aggályok merültek fel, ezért a parlament elé kerülő törvényjavaslat benyújtott változatából végül a visszamenőleges hatály kikerült - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány döntése kapcsán érintett jogszabályok – a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges – módosításáról szóló rendelkezést csak a hatálybalépését követően kell a földhivatali eljárásban és a jelzálogjog alapítására irányuló szerződések esetében alkalmazni.

A devizakölcsön-szerződéseket biztosító jelzálogjog-korlátozásról a parlament előreláthatólag két héten belül dönthet, és azt követően léphet hatályba a törvény.

A hatályba lépés után lehetetlenné válik, hogy természetes személy deviza alapú kölcsönszerződésének fedezetére jelzálogjogot jegyezzen be természetes személy tulajdonában álló ingatlan egészére, vagy annak tulajdoni hányadára; valamint az ingatlannak az egyéb, például szabad felhasználású deviza kölcsönnel történő megterhelése.

Az adósok bankváltási, ingatlanértékesítési szabadsága és a piaci verseny fenntartása érdekében továbbra is lehetséges lesz a korábban megkötött deviza alapú kölcsön kiváltása, valamint a fedezetcsere - hangsúlyozza a közlemény.

Az egyéni vállalkozók esetében - bár jogilag ők is természetes személyek - továbbra is megmarad a lehetőség devizaalapú kölcsön felvételére.