A miniszterelnöki megbízott a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról azt mondta: a törvénnyel a Kehi-nek adnának felhatalmazást, jogosítványt, feladatot arra, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyont átvilágítsa.

A Kehi a törvényi felhatalmazással vizsgálhatná az átadás-átvétel folyamatát, azt, hogy érvényesülnek-e a magánpénztári tagok jogai, és hogy mekkora vagyonról van szó - emelte ki Selmeczi Gabriella. A gazdálkodás területén a Kehi azt ellenőrizhetné, hogy milyen befektetési döntéseket hoztak a magánpénztárak, "jó gazda gondosságával" jártak-e el - fejtette ki. A Kehi e mellett visszamenőleg ellenőrizhetné a működési költségeket, ennek apropóján azt is, hogy milyen forrásokat költöttek a reklámokra a magánpénztárak - húzta alá a fideszes politikus.

Selmeczi Gabriella megjegyezte: közérdek a magánpénztárak átvilágítása, elszámoltatása az állampolgárok felé, hiszen közel 3 millió állampolgár választotta a biztonságot nyújtó állami rendszert az átlépéssel. Az átlépők vagyona átkerül egy állami alapkezelőbe - tette hozzá azzal, hogy közpénzekről van szó, és a kormányoldal pedig megígérte a magánpénztári tagoknak, megvizsgálja, mennyit ér valójában a vagyonuk, miként gazdálkodtak azzal.

A kormány támogatta az előterjesztést, ahogy a bizottság többsége is igennel voksolt a javaslat tárgysorozatba vételére és az általános vitára bocsátására 21 igen és négy - szocialista képviselői - nem szavazat mellett.