Az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák. Progresszív módon vetnék ki, azaz minél nagyobb lenne a gyarapodás, annál magasabb lenne az elvonás mértéke és addig tartanák fenn, amíg indokolt. A bankadót és a multiadót is fenntartanák - mondta Vona.

Vona Gábor a javaslatát azzal indokolta, hogy a igazságtalanul vagyont szerzett "földesurakat", "Orbán Viktort és szotyolabarátainak körét" vissza kell terelni a közteherviselés keretei közé. Az ellenzéki politikus szerint az érintettek bevételét nehéz meghatározni, mert egy része gyaníthatóan eltitkolt jövedelem, ugyanakkor - mint fogalmazott - "nem lesz kibúvó", a külföldi és hazai hatóságok együttműködésével fel fogják tárni ezeket a vagyonokat és "a fideszes polip összes csápját" levágják.

Vona szerint az adóbevételt az ország versenyképességének növelésére, egészségügyi fejlesztésekre, az oktatás színvonalának növelésére fordítanák és fejlesztési forráshoz juttatnák a kis- és közepes vállalkozásokat. A tisztességes gyarapodást elért cégeknek nincs mitől tartaniuk, a fókuszt a "politikai hátszéllel megtollasodott" vállalkozókra irányítják - állította.