Visszanyal a rezsicsökkentés - ebből nagy baj lehet

A rezsicsökkentés miatt nem jut elég pénz a vízhálózat felújítására, aminek vízellátási gondokat okozó csőtörések lehetnek a következményei.
Komócsin Sándor, 2019. április 2. kedd, 08:33
Fotó: Napi.hu

A vízszolgáltatás biztonsága érdekében a következő húsz évben évente kétezer kilométer ivó- és szennyvízvezetéket kellene felújítani, miközben a vízszolgáltató cégek bevétele 2011 óta arra elegendő, hogy évente 350 kilométer vezetéket cseréljenek újra - írja a Népszva. Ez abból a felmérésből derül ki, amit a kormányhoz közel álló Századvég Gazdaságkutató Zrt. még 2018-ban készített. (Ahogy arról a Napi.hu hétfőn beszámolt, a Balatonnál is hasonló problémákkal küzdenek.)

A Századvég a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kérésére mérte fel és összegezte a vízszolgáltatás helyzetét. A felmérés azt is feltárta, hogy a vízközmű cégek alkalmazottainak alacsony a bére, részben ezért 2027-re az ágazat elveszíti dolgozóinak negyedét, több mint ötezer embert.

A vízközmű cégeknek az a gondjuk, hogy önköltség alatti áron szolgáltatnak. A kormány 2012-ben befagyasztotta, majd egy évvel később - a rezsicsökkentés részeként - 10 százalékkal csökkentette a víz és a szennyvízdíjat. A díjak azóta sem emelkedtek, miközben a cégek kiadásai - az infláció és más terhek miatt - jelentősen emelkedtek. Ezért a 40 hazai vízszolgáltató többsége veszteségeset termel, s az állam például 2017-es működésüket 36,2 milliárd forinttal volt kénytelen támogatni.

A Századvég tett arra javaslatot, hogy miképp tehetné a kormány gazdaságosabbá a cégek működését. Egyrészt a szolgáltatás forgalmi adójának kulcsát 27-ről 18 százalékra csökkentené, másrészt eltörölné az úgynevezett közműadót, amit a működtetett vezetékek hossza alapján kell a társaságoknak megfizetniük. E két tétel összesen 23,1 milliárd forintot hozna a cégeknek.

Ez a pénz azonban csak alamizsna lenne az érintetteknek, ettől még az ágazat egésze továbbra se tudna belefogni az elöregedett vezetékek indokolt mértékű cseréjébe. A hazai ivóvíz- és szennyvízhálózat hossza 92 ezer kilométer, így arra, hogy évente a vezetékek nagyjából két százalékát újra cseréljék 2018-as árakon 103 milliárd forintot kellene fordítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cito, 2019.04.02 19:53

@Raccishay: Most sem kellett volna. Ennyi marhaságot, ilyen töményen rég olvastam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Raccishay, 2019.04.02 17:02

Már bocsánat, de mielőtt belekezdene a "mi lenne ha..:" szintű riogatással már megint, azért körül kellene nézni kicsit jobban a témában, mert ennek így semmi értelme.... a "Népszva" nálam is aláhúzza pirossal hullámosan. Bár ezen lepődök meg legkevésbé..
Kezdjük ezzel: 101/2013. (III. 29.) Korm. rendelet
Mellékesen, a csőtörés akkor is bekövetkezik, ha 3x ennyi pénzük van. A cső akkor sem lenne kicserélve megelőzve a bajt. A melós akkor is ugyan annyit fizetést kapna, és egy perccel sem dolgozna többet. Különben is a csőnek van egy hitelesítési ideje. Nem mellesleg nagyrészt Állami és Önkormányzati tulajdonú cégekről beszélünk. Mondhatnám még de ennyi elég.
U.i: bocs nem szoktam kommentet írni, de most le kellett süllyednem idáig mert ez a 2027-es teória kicsit erős lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

punciuspinatus, 2019.04.02 09:18

Kevesebbet kell kivenni a haszonból, mindjárt jut mindenre. Így van ez mindennel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html