Visszatér az autósok rémálma

A kátyúk miatt keletkezett kártérítési igények felét visszautasítják az útkezelők, ezért a szakértők azt ajánlják az autósoknak, hogy alaposan igazolják az úthiba miatt keletkezett kárukat. Indul a kátyúk szezonja.
Komócsin Sándor, 2017. február 15. szerda, 08:34
Fotó: Napi.hu

Ajándékok kisorsolásával ösztönzi az autósokat a vezess.hu autósportál arra, hogy küldjenek fotókat a legdurvább kátyúkról, amelyekkel találkoznak - írja a Népszava. A közútkezelőknek reklámot ajánlanak: nyilvánosságra hozzák, hogy melyikük javít a leggyorsabban.

Csak a fővárosban több tízezer kátyú keletkezik évente, többségük télen, amelyek betömése drága és lassan megy. Az autósokat ezek miatt ért károkért fizetniük kell az utak kezelőinek, ám ehhez bizonyítani kell, hogy valóban a hozzájuk tartozó úton lévő hiba okozta a bajt.

A kártérítési igények felét nem fizetik ki, mert az autós nem tudja milyen szervezethez kell fordulnia és/vagy képes hitelt érdemlően bizonyítani, a károkozást. Az útkezelők a leggyakrabban azzal az indokkal utasítják vissza a kártérítést, hogy a peches autós a megengedettnél gyorsabban hajtott vagy figyelmen kívül hagyta az úthibákra figyelmeztető táblát.

Ha a vezető elhajtott a helyszínről a baleset után, akkor utólag aligha tudja pótolni a bizonyítékokat, például a kátyúról készült fotót, illetve nem tud tanúkat szerezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK