A hétfői ülésnap - amelyen részt vesz az államfő is - a frakciószövetségben Schmitt Pált váltó KDNP-s Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával kezdődik.

A Ház ezt követően megemlékezik a szeptember elején elhunyt Bánffy Györgyről, volt MDF-es országgyűlési képviselőről és az augusztusi afganisztáni támadás két magyar katonaáldozatáról - számol be az MTI.

Hétfőn, napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, majd a frakciók reagálnak az elhangzottakra.

Ugyancsak hétfőn a határozathozatalok között dönt a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatokról.

A határozathozatalok után lefolytatják az iskolai nemzeti összetartozás napja bevezetéséről, a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakításáról és erősítéséről a közoktatásban, valamint a Magyarország határain kívül élő magyarság bemutatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját. A javaslatban az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a trianoni döntéssel kapcsolatban.

Kedden a Ház megemlékezik a demokrácia nemzetközi napjáról, majd a napirend előtti felszólalások után lefolytatják a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény általános vitáját. A kormány 8324,2 milliárd forintos bevétellel, 9067,9 milliárd kiadással és 743,7 milliárd forint hiánnyal terjesztette be a zárszámadási törvényt.

A 2009. évi költségvetést a parlament 2008. december 15-én fogadta el. A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8961 milliárd forintban állapította meg, a hiány összege 660,8 milliárd forint volt.

Az adatokból kitűnik, hogy a tényleges bevétel 24 milliárd forinttal meghaladta az előirányzatot, a kiadási összeg 107 milliárd forinttal volt nagyobb az előirányzatnál. A hiány csaknem 83 milliárd forinttal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.