Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedvezően változott a nyugdíjasok anyagi helyzete az elmúlt esztendőkben - így értékelte a 2011 és 2016 közötti időszakról szóló adatokat a Magyar Időknek nyilatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta, hogy az elmúlt hat esztendő leforgása alatt több mint 20 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, miközben az áremelkedés meg sem közelítette ezt a mértéket.

Az általános infláció ez idő alatt valamivel 11 százalék felett volt, míg a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe vevő mutató nagyjából 12 százalékkal nőtt a mögöttünk hagyott hat évben. A nyugdíjak vásárlóértéke érezhetően emelkedett - mondta Rétvári Bence, majd rámutatott: az elmúlt évek változásai révén egyhavi nyugdíjjal több pénzből gazdálkodhat manapság az idősebb generáció.

A nyugdíjemeléseket 2011 óta az Orbán-kormány az inflációhoz kötötte - vagyis törvényileg zárta ki a nyugdíjak reálértékének emelést, szemben a korábbi vegyes indexálással, amikor az béremelkedéstől is függött a január eleji emelés mértéke. A kormány szigorított szabályt azonban rendre nem tartotta be - az inflációt felülbecsülve - több éven keresztül extra nyugdíjemelést adott. Így az infláción felüli emelések már kiadják az egyhavi többletet.