BUX
39663

Visszavonták a kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot

Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés - közölte az MTI.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 10:40

Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezete tartalmazza az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatok, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységek, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogának, az érintett vagyonelemek tulajdonjogának, valamint a kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek átadás-átvételét.

A dokumentum szerint az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a tárca tematikus munkacsoportokat alakít majd ki.

A megállapodás vonatkozna a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.

Ugyanakkor Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint a budapesti kórházak várhatóan a fővárosi kormányhivatalhoz kerülnek január 1-jétől. Pesti a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: "nagy valószínűséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni", és amennyiben így lesz, akkor a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat.

A fővárosi önkormányzat 12 kórháza 99 telephelyen, 487 épületben, rendkívül elavult struktúrában működik, és a főváros egészségügye biztos, hogy megújításra szorul - mondta. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi államtitkárság korábban jelezte azt a szándékát, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek. Ezt a miniszterelnök is megerősítette - tette hozzá.

Pesti arról is beszélt, hogy az állami működtetés esetén természetesnek tartja, hogy a kórházakhoz tartozó eszközök és ingatlanok is az államhoz kerülnek. Mint fogalmazott, lehet vita erről, de nagyon furcsa lenne, hogy az egészségügy működtetését az állam szervezné, irányítaná, működtetné, közben az infrastruktúra és az ingatlanok az önkormányzatoknál maradnak.

A főpolgármester a közgyűlés szerdai ülésén, néhány órával Pesti Imre nyilatkozata után jelentette be: visszavonja a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést.

Ha a közgyűlés elfogadta volna a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatalt követően aláírhatta volna a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.