Visszavonulót fúj a kormány? - Matolcsy levelet írt

Több, korábban kifogást paragrafust hatályon kívül helyez a kormány a vitatott jegybanktörvényben - közölte Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.
NAPI, 2012. március 7. szerda, 17:40
Fotó: Napi.hu

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jegybanktörvénnyel kapcsolatban ma levelet írt Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének, amelyben a miniszter arról tájékoztat, hogy a kormány miként tervezi módosítani az MNB törvényt. A tájékoztatásból azonban nem derül ki, hogy kitartanak-e az ECB által korábban szintén kifogásolt, két másik intézkedés mellett: az MNB monetáris tanácsa kétfős bővítése és egy újabb alelnök kinevezése mellett.

Az NGM közlése szerint a tervezett változtatások hatályon kívül helyezik az MNB törvény 34. paragrafusát, amely szerint az MNB megküldi az MT napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a tanács ülésein, továbbá a 46. paragrafus (10) bekezdését, amely az MT tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, és a 46. paragrafus (17) bekezdését, amely az MT megszünéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Ezen túl hatályon kívül helyezné a kormány Magyarország Alaptörvénye átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét, arnely lehetővé teszi az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonását.

Az általános indoklás szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló szabályozásnak összhangban kell lenni az Alaptörvénnyel és az európai uniós jogszabályokkal, elsősorban az Európai Unió működésről szóló szerződéssel, valamint a hozzá kapcsolódó, a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányáról szóló 4. számú Jegyzőkönyvvel. A törvényjavaslat célja az európai jogszabályokkal való összhang megteremtése - közölte az NGM, amely már elkészítette a vonatkozó törvénymódosításokat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zolko_123, 2012.03.08 14:37

Ebből se lesz sok. Ameddig a kormány nem dobja be teljesen a derekát, nem lesz semmi. De valószínűleg ez a cél : hogy ne legyen semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csuszlag, 2012.03.07 18:04

Ez igen!
Hajrá Gyuri, remek ez a megtévesztési taktika!:D:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html