Visszavonulót fújt Varga az szja-csökkentésben

A cél az, hogy a gazdasági növekedés kiterjedtebb, stabilabb legyen, tovább bővüljön a munkahelyek száma, az ország gazdaságának versenyképessége jobb legyen - mondta Varga Mihály az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén.
MTI-Eco, 2014. június 3. kedd, 14:47
Fotó: kormany.hu

Az idei évre tervezett 2,9 százalékos államháztartási hiánycél teljesülését nem veszélyezteti semmi - mondta a nemzetgazdasági miniszter miniszterjelölti meghallgatásán, hozzátéve, hogy az idei költségvetés is "fejnehéz", az év első hónapjaiban jelentős kiadások jelentkeztek, miközben az év végén jönnek majd a nagyobb bevételek.

Az szja-ban az egykulcsos adórendszeren a kormány nem tervez változtatni - mondta Varga Mihály. (A választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök az egy számjegyű (kilenc százalékos) szja ötletét is felvetette - igaz határidő nélkül.) Kiemelte, hogy az idén a kormány nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, elsősorban a hazai forintpiacról oldja meg az államháztartás finanszírozását. Megerősítette, hogy a szakképzés felügyelete a nemzetgazdasági tárcához kerül, a középfokútól a felsőfokú oktatásig a kamarákkal együtt alakítja ki az NGM az új rendszert.

Varga Mihály szerencsésnek mondta az idei évet, amikor a egyszerre indul a kormányzati ciklus, az új hétéves uniós költségvetési időszakkal, így egymáshoz lehet igazítani a hazai és uniós fejlesztési forrásokat. A támogatásokat úgy kell átalakítani, hogy annak eredményeként 1 euró felhasználása minél nagyobb hozzáadott érték előállítását tegye lehetővé - hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország számára egyre kisebbek az olyan típusú növekedés lehetőségei, amely az olcsó hazai bérekkel próbál tőkét vonzani az országba. Látni kell, hogy a környező országokban a munkaerő képzettsége közelít, egyes esetekben el is éri a magyarországit - mondta.

Kiemelte: olyan ágazatokra is koncentrálni kell, amelyekben magas a hozzáadott érték, és a kis- és közepes vállalkozások szerepe is jelentős lehet a gazdasági növekedésben, amire példaként az élelmiszeripart és a turizmust említette.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a második Orbán-kormány sokat tett a devizahitelesek gondjainak enyhítéséért, bevezette a végtörlesztést, az árfolyamgát intézményét, felállította a Nemzeti Eszközkezelőt, így míg 2010-ben 750 ezer devizaadós volt az országban, napjainkra számuk 500 ezer alá csökkent. Megismételte azt a véleményét, hogy a devizahiteleket ki kell vezetni a lakáscélú jelzáloghitel-piacról.

A reklámadó bevezetésre vonatkozó kérdésre azzal válaszolt, hogy a parlament hatáskörébe tartozik, vajon az egyéni képviselői indítványként beterjesztett javaslatot törvényerőre emeli-e, de a költségvetésért felelős miniszterként nem várható tőle, hogy ellenezzen olyan törvényt, amelyből bevétel származik.

Egy másik kérdésre megismételte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, a forint árfolyamáról a piac dönt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2014.06.04 09:34

Vajon hiszi még valaki, hogy az orbán-rezsim gazdasági rombolása átmeneti, félreértés, hamarosan minden jóra fordul? Ez a határtalan pofátlanság szerintem nem éppen erre utal.

"a gazdasági növekedés kiterjedtebb, stabilabb legyen" - orbánék négy év alatt összesen 2,3 GDP% "növekedést" produkáltak. Sok ez, vagy kevés? Talán akkor kerülünk képbe, ha megnézzük, hogy pusztán a statisztika eszközeivel hogyan változtatták meg orbánék a 2010. I. né-i államadósság-adatot: 2,6 %-kal növelték... Mint látható, az orbáni növekedés a kozmetikázás lehetőségeit sem haladja meg. Dacára a sosem látott külgazdasági hátszélnek, a 13,8 GDP %-os nettó EU-támogatásnak, a manyup-vagyon eltőzsdézésének, stb. Szégyen.

"tovább bővüljön a munkahelyek száma" - tehát legyen több államilag foglalkoztatott munkanélküli és meneküljön több magyar munkavállaló külföldre...

"az ország gazdaságának versenyképessége jobb legyen" - orbánék alatt minden versenyképességi listán lejjebb csúsztunk. A célkitűzéssel sosem volt baj...

"visszavonulót fújt Varga az szja-csökkentésben" - mivel az előző, "egykulcsos" SZJA-"csökkentés" a munkavállalók döntő többsége számára adónövekedést hozott, ez talán nem olyan nagy baj.

"az ország számára egyre kisebbek az olyan típusú növekedés lehetőségei, amely az olcsó hazai bérekkel próbál tőkét vonzani az országba" - talán nem kellett volna folyamatosan növelni a munkára rakódó terheket, misikém...

"olyan ágazatokra is koncentrálni kell, amelyekben magas a hozzáadott érték" - a pofátlanság teteje ilyet mondani azok után, ahogy a K+F támogatások rendszerét átalakítottátok.

"a második Orbán-kormány sokat tett a devizahitelesek gondjainak enyhítéséért" - a történet ott kezdődik, hogy megdupláztátok a devizahitelesek terheit, az ingatlanjuk értékét lenyomtátok, a munka-jövedelmüket pedig csökkentettétek (és örülhet, ha a munkahelye megmaradt). Ezután jöhet a felsorolás, hogy mit is tettetek értük: az egyenleg erősen negatív.


"a költségvetésért felelős miniszterként nem várható tőle, hogy ellenezzen olyan törvényt, amelyből bevétel származik" - :DDD idióta... :DDD Arra már nem emlékszel, hogy a kisadók kivezetésekor mi mindent mondtál? Persze akkor, 2010-ben jobb állapotban volt a költségvetés, ugye...

"Folytatjuk" - ettől tarthat minden magyar munkavállaló és adófizető. Úgy látszik, okkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.06.04 08:54

@jobbbajobbb: ..helyes ,ilyet mikor tudtak a komcsi-neoliber -okostojás -"szakértők" ..szdsz ???

HOL A 9%-OS CSÖKKENTÉSEM TE MOCSKOS KUTYA?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.04 07:58

@Zodiakus: Amit csinál ez a szuperpárt, az nácinak mind jó.

Ha egyik nap azt mondják, sötétbe borul Budapest éjszaka, akkor az jó, mert nem kell annyi áramot fizeti, de ha azt mondják: egész éjjel fog égni minden közterületi fény, akkor: gazagok vagyunk, világvárosi világításunk van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.04 07:57

@matrica: A turizmus is nagy értéktöbbletet tud hozzáadni, ha jól működik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.06.04 07:47

hangzatos igeretek es jol latja, hogy a kornyezo orszagok munkaero kepzettsege fokozatosan le fogja hagyni a magyarorszagit.
magasabb hozzadott erteket azonban nem az elelmiszer es turizmus ipar jelenti, hanem az informatika, penzugy pl.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html