Viszik a 25 milliós Széchenyi kártyát

Jól fogy az áprilisban bevezetett, a 10 millió forintosnál nehezebb feltételekkel kínált 25 milliós Széchenyi kártya - közölte a Hitelgarancia Zrt.
NAPI Online, 2006. augusztus 11. péntek, 13:28
Fotó:

A Hitelgarancia Zrt. tájékoztatása szerint augusztus 10-ig 317 kártyakérelmet bíráltak el pozitívan a 25 milliós kategóriában, amivel összesen mintegy hat és fél milliárd forint kis- és középvállalkozói hitel fölvételét tették lehetővé.
Miután a 25 milliós kártya odaítélésének egyik feltétele, hogy a kérelmező korábban rendben maga mögött tudjon egy 10 milliós kártyahitelt és annak törlesztését, az igénylők visszatérő, tapasztalt ügyfeleknek számítanak.

A társaság az első félévben darabszámát tekintve 5 százalékkal kötött több szerződést, mint egy évvel korábban. A vállalt garancia értéke viszont 33 százalékkal, az ezzel megtámogatott hitelek összértéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Radnai György vezérigazgató szerint elképzelhető, hogy a terven felüli növekedés miatt a Hitelgarancia Zrt. az ősszel ismét kezdeményezi az állami viszontgarancia-keret megemelését a költségvetésben. Radnai nem tart attól, hogy a mostani pénzszűke megakadályozná az Országgyűlést az emelésben, hiszen úgy véli, a hitelgarancia a vállalkozások fejlesztésének leghatékonyabb módja. Hozzátette: a tervek szerint 4 milliárdos költségvetési forrásból segítenénk elő csaknem 300 milliárd forint hitelfelvételt, azaz a költségvetés a támogatás többszörösét szedi be a hitelek felhasználása során befizetett adókból és járulékokból.

A 25 milliós mellett az első félévben jól fogyott a 10 milliós kártya is. Az első hét hónapban több, mint 12 ezer darabot adtak ki belőle. A darabszám így 2 százalékkal, a kártya által felhasználható hitelkeret pedig közel 20 százalékkal nőtt. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a Hitelgarancia 1,8 -ról 1,5 százalékra csökkentette díját, a garantálható rész nagyságát pedig a hitelösszeg 73 százalékáról 80 százalékra emelte.

HOZZÁSZÓLÁSOK