A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítőktől kapott információk szerint az utóbbi néhány napban - elsősorban Ausztriából és Szlovéniából - ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hazai mezőgazdasági munkások iránt. A határon túli szőlősgazdák a tavasz közeledtével elsősorban a metszéshez értő dolgozókat keresnek, de más szezonális munkákat is ajánlanak.

A szakemberek szerint a két országban a következő hetekben újabb több ezer magyar juthat álláshoz. Ezzel párhuzamosan nő a feketén munkát vállalók, sőt az illegálisan munkát közvetítők száma is. Az utóbbiak közül csupán a héten nyolcan buktak le. Volt olyan cég, amelyikről egy munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nincs jogosítványa munkaerő-közvetítésre, de olyan is akadt, amelyet a pórul járt ügyfelek jelentettek fel.

A hatóságok fokozott óvatosságra intenek a külföldi munkát hirdetőkkel szemben is. Vágó Péter, a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Ciklámen Kft. munkatársa a Napinak nyilatkozva elmondta, jelenleg a tavalyinál csaknem 20 százalékkal több ajánlatuk van, igaz, jelentkezőben sincs hiány. Főként szőlőmetszéshez értő, s arról valamilyen tanúsítvánnyal is rendelkező munkásokat keresnek. Úgy tűnik, a legtöbben a hármas határ szlovén, illetve osztrák oldalán lévő ültetvényekre mehetnek majd dolgozni. Vágó ugyanakkor hozzátette: addig senkit sem közvetítenek ki, amíg az ottani hatóságokkal egyeztetve nem győződtek meg arról, hogy legális foglalkoztatásról van szó.

Hasonló tendenciákról számolt be Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projektvezetője is. A Kisalföldnek nyilatkozó szakember úgy látja, a mezőgazdasági munkások iránt egyre nagyobb a kereslet, de a szezonális hatások miatt az építő- és a vendéglátóipar területén is élénkülést tapasztalnak. Tóth Eszter szerint az érdeklődést nemcsak az emelkedő hazai munkanélküliség, hanem az is növeli, hogy Ausztriában az év elejétől kedvezően változtak a munkavállalás szabályai. Például a munkaviszonyból származó jövedelem 11 ezer euróig adómentes. Egy januárban készült felmérés szerint Ausztriában 24 ezer magyar dolgozik, közülük több mint kilencezren Burgenlandban.