Viszik az állampapírokat, mint a cukrot

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön összesen 45 milliárd forint értékben hirdetett meg 3, 5 és 10 éves államkötvényeket, amelyre összesen 223,9 milliárd forintos vételi ajánlattal válaszoltak elsődleges forgalmazók. Az ÁKK mindhárom papír esetében megemelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét.
NAPI, 2011. május 19. csütörtök, 12:29
Fotó:

Három éves államkötvényeket 20 milliárd forint értékben dobott piacra az ÁKK. A meghirdetett mennyiségre 74,9 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól. Az ÁKK végül 30 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A közel négyszeres lefedettség mellett 6,48 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 6 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 3 éves másodpiaci referenciahozamnál, és 2 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamánál.

Az ötéves papírok esetében a meghirdetett 15 millárd forintos mennyiségre 83,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK itt is emelte az elfogadott mennyiséget, 22,5 milliárd forintra. Az 5,5-szeres lefedettség mellett 6,86 százalékos átlaghozam alkult ki, ami 4 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci 5 éves referenciahozamnál, és 2 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti átlaghozamot.

A 10 éves államkötvények 6,5 szeres lefedettség mellett keltek el. A meghirdetett 10 milliárd forintnyi mennyiségre 65,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK 15 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Az átlaghozam 7,02 százalékon alakult, ami 12 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci benchmarknál és 6 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti kibocsátás átlaghozamától.

HOZZÁSZÓLÁSOK