Vita a nyugdíjakról - mi vár az özvegyekre?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint semmiféle olyan javaslatot nem tartalmaz a parlament által most tárgyalt indítvány az özvegyi nyugdíjakra vonatkozóan, amely korlátozást jelentene a jelenlegi jogosultsági feltételekhez képest. Az ördög a részletekben rejlik.
NAPI, MTI, 2011. október 27. csütörtök, 17:42
Fotó: Napi.hu

A Nefmi ezt arra reagálva közölte csütörtökön, hogy Korózs Lajos MSZP-s politikus szerdán azt mondta, veszélybe kerültek az özvegyi nyugdíjak azzal, hogy a jövőben szociális ellátássá alakulhatnak, s így a kormány akár csökkentheti és meg is szüntetheti őket.

A szaktárca szerint az MSZP "feleslegesen kelt riadalmat", mivel a mostani előterjesztéssel a nyugdíjba vonulás feltételeit módosítják. Olyan rendszert dolgoznak ki, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni - olvasható a minisztérium közleményében.

Hangsúlyozták, hogy az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik, a jogosultsági feltételeit, folyósítási szabályait továbbra is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény tartalmazza, amelynek módosítása "fel sem merült".

Korábbi cikkünkben azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy mivel 2012 januárjától az alaptörvény csak öregségi nyugdíjat ismer el társadalombiztosítási pénzbeli ellátásként, szociális juttatássá alakulhat át a rokkantsági, az özvegyi és az árvasági ellátás is. Ez azért lényeges, mert a szociális ellátásokra nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok.

Korózs Lajos szerdán újságírók előtt azt mondta, a 2012. január 1-jén életbe lépő alaptörvény értelmében az özvegyi nyugdíjak szociális ellátássá alakíthatók, így csökkenthetők és megszüntethetők lesznek, a folyósítás feltételévé pedig a hozzátartozó szociális helyzete válik. Kitért arra is, hogy a kormány megszüntetésükkor összemossa a különböző elvek alapján járó korhatár alatti nyugdíjakat, noha például a korengedményes és az előrehozott öregségi nyugdíj foglalkoztatáspolitikai kérdés: akár negyvenévnyi szolgálati idő után arra adnak lehetőséget, hogy aki egy-két évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszíti az állását, ellátást kapjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2011.10.27 19:39

Igaza van a cikkírónak: mit tegyen az, aki néhány évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt elveszti a munkáját? A munkanélküli segély hamar leketyeg, de ilyen korú ember már többé nemigen fog munkát kapni. Meg kellene tartani az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségét(akár csökkentéssel) azoknak, akiknek hosszú (például legalább 40 év) szolgálati idejük van és legalább egy éve nincs munkájuk. Ez nem kerülne sokba, de jó néhány kilátástalan helyzetben levő emberen segítene.
Ezzel a lehetőséggel nemigen élnének vissza a dolgozók, mert a csökkentett összegű előrehozott nyugdíj valószínűleg jóval kevesebb lenne, mint a munkajövedelem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html