Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt, így emelkedik az internetes vásárlások száma is, amire a hamisítók is felfigyeltek. A hamis, esetenként életveszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek bevizsgálásával garantálni tudja, hogy a programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki - hívta fel a figyelmet közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Egyre többen próbálják ki az étrend-kiegészítőket, derült ki a HENT és a Tárki közvélemény-kutató tavalyi kutatásából. A 18-22 évesek 46,7 százaléka, a 23-30 évesek 60 százaléka, míg a 31 évesnél idősebb korcsoport 65,4 százaléka szedett már életében legalább egyszer étrend-kiegészítőt. Összevetve a 2018-as adatokkal a legfiatalabbaknál több mint 15, az utánuk levőnél 8, míg az idősebbeknél 2 százalékpontos emelkedést mutatnak a tavalyi eredmények, vagyis egyre többen használják ezeket a termékeket.

A jelenlegi járványhelyzetben is nőtt a kereslet az étrend-kiegészítők iránt - de nem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szereket.

Nincs előzetes bevizsgálás

A Magyarországon is hatályos európai uniós jogszabályok szerint az étrend-kiegészítők forgalmazása nincs engedélyeztetéshez kötve, a gyártónak csupán a termék forgalomba helyezést kell bejelentenie az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI). A piacra kerülő készítmények nem esnek át előzetes bevizsgálási folyamaton, ezért főként a beszerzés forrása lehet a biztosítéka annak, hogy megfelelő készítményhez jusson a vásárló - hívják fel a figyelmet a szakmai szervezetek a közleményben.

Mit tehet a vásárló?

A rossz minőségű termékek forgalomba kerülésének megakadályozása érdekében jött létre 2018-ban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amelyet

  • a HENT,
  • a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK),
  • a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ),
  • a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ),
  • a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) hívott életre.

A program célja, hogy fogyasztókhoz csak garantált minőségű, hamisítástól mentes termékek juthassanak el. Az összetett minőségtanúsítási szabályzat segítségével biztosítható, hogy a programban részt vevő gyógyszertárakba csak hamisításmentes, minőségi szempontból megfelelő étrend-kiegészítők kerüljenek. A patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amelyek részt vesznek a programban, ezzel megőrizve és erősítve a gyógyszerésszel és a gyógyszertárral szembeni bizalmat.

Keresse ezt a védjegyet!

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Programhoz országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott. Ezekbe csak olyan készítmények, többek között vitaminokat és ásványi anyagokat vagy éppen növényi összetevőket tartalmazó szerek vásárolhatók meg, amelyek átestek az előírt - a minőségi megfelelőséget is figyelembe vevő - kockázatértékelésen. A gyógyszertárak listája ide kattintva érhető el. A patikákban pedig az alábbi védjegyet keresse, amennyiben biztonságos étrend-kiegészítőt szeretne vásárolni - javasolják a hamisítás elleni szervezetek.

MGYK