Viviane Reding: Magyarországon módszeresen megsértik az alkotmányt

Az alkotmány "módszeres" megsértését rótta fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Bizottság alapjogokért, valamint igazságügyi és állampolgársági kérdésekért felelős biztosa. Mindaz, amit ma Magyarország irányában teszünk, nem elegendő - fogalmazott Viviane Reding a Der Standard című, liberális irányultságú osztrák lap által közölt interjúban.
MTI, 2013. június 1. szombat, 13:00

"A jogállamisággal nem szabad viccelni. Az alkotmány nem játékszer, amit pár hónaponként meg lehet változtatni" - hangoztatta a biztos az MTI beszámolója szerint a lapnak adott interjúban. Viviane Reding emlékeztetett arra, hogy  a Lisszaboni Szerződéssel  megerősödött az Európai Bizottság határokon átnyúló igazságügyi illetékessége, és a többi között ezzel indokolta, hogy a reagálások jóval keményebbek, mint korábban.

A biztos utalt arra, hogy az Európai Bizottság nem csak Magyarország ellen lépett fel. Emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron Romániában a legfelsőbb bíróságot csaknem minden jogkörétől megfosztottak. "Akkor közbeléptünk, és meg tudtuk akadályozni, hogy a legrosszabb következzen be" - jelentette ki.

A konzervatív párti Viviane Reding úgy vélte, hogy Magyarországon az alkotmány "módszeres" megsértése történik. Az alaptörvényt kétharmados többséggel három-hat hónaponként újból és újból megváltoztatják - mint hangoztatta. Törvényeket foglalnak bele az alkotmányba, így azokat az alkotmánybíróság többet nem minősítheti alkotmányellenesnek - tette hozzá.

A bizottság a szerződések őre, és ilyen helyzetekben is hideg fejjel kell eljárnia. Az Európai Bizottság a törvények és a tények alapján cselekszik - fogalmazott a biztos, hangoztatva: alaposan elemzik, hogy  egy országban működik-e az igazságszolgáltatás és független-e. Ez érvényes a gazdasággal összefüggésben is. "Arra a következtetésre jutottunk ugyanis, hogy a nem működő igazságszolgáltatás elfojtja a beruházásokat. Ha nincs bizalom, kevesebb a beruházó is" - mondta a biztos.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a bizottság rekordidő alatt indított szerződésszegési eljárásokat Magyarország ellen. Utalt a bírók kényszernyugdíjaztatására, jelezve, hogy a magyar kormányzatnak el kell rendelnie visszavételüket.Felidézte azt is, hogy ebben az évben a bizottság három figyelmeztető levelet küldött Magyarországnak, és az alkotmánymódosítások korrigálását sürgette. "Most várjuk, hogy mi történik."

Az Európai Bizottságnak - mint kvázi jogi hatóságnak - óvatosan kell eljárnia, jogi szempontból mindennek szilárdan megalapozottnak kell lennie, hogy az az Európai Bíróság előtt is megállja a helyét - emelte ki Viviane Reding.

A biztos mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy "mindaz, amit ma Magyarország irányában teszünk, nem elegendő", és ez vonatkozik más országokat érintő, más lehetséges esetekre is. Viviane Reding szerint hatékonyabb eszközökre lenne szükség annak érdekében, hogy ne mindig csak a szerződésszegési eljárásokra támaszkodjanak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a legmagasabb szinten fokozhatnák a politikai nyomást Orbán Viktorra, emlékeztetett: a tagállamok négyötödének egyetértésére és az Európai Parlament kétharmados jóváhagyására van szükség annak megállapításához, hogy az alapszerződés 7. cikkelye alapján fennáll az alapvető értékek megsértésének egyértelmű veszélye. "Ezért közbülső eszközökre van szükségünk annak érdekében, hogy a szavazati jog megvonásánál és a kizárásnál kisebb súlyú lépésekkel is reagálhassunk" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.06.03 13:40

A@Bhole: "Ausztriáról beszélek és a középkori szinten megrekedt alkotmányáról."

Sok hülye osztrák meg nem foglakozik vele, hogy hol rekedt meg az alkotmánya, hanem éli vidáman a hétköznapjait. Normálisak ezek a labancok?
Egyébként lehet, hogy nekünk meg teljesen mindegy, hogy mi van az alkotmányukkal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.06.03 09:14

@Proszto: Lehet, de ez nem változtat a tényen, hogy az osztrák alkotmányt egy Ferenc-Jóska nevű despota írta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2013.06.03 08:31

@Bhole: Komcsizásnál,és a libsizésnél többet nem tudtak veled megtanítani a káder iskolában?Kicsit kezd a Magyar népnek tele lenni,az óvodás marakodással.Meg egy kicsit drága is ez az országnak.Inkább azt meséld el,hogy az igen büszke nagyjaink miről mondtak le a túlzott deficit eljárás alól való kikerülés érdekében?Törvénysértések igen is vannak.Ketyeg az óra,mikor fog robbanni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.06.02 18:19

http://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Austria
Az emberi jogok 1867-ből származnak, az akkori szinten. Több százszor(!) változtatták, emiatt az mára áttekinthetetlenné vált.
http://www.vasmegye.hu/vasi-mozaik/182646
A tervekkel ellentétben nem fogadtak el új alkotmányt a konszenzus hiánya miatt.
Ausztriáról beszélek és a középkori szinten megrekedt alkotmányáról.
"Over the years, the Austrian legal system became littered with literally thousands of constitutional provisions, split up over numerous acts. The reason for this was in many cases that the legislature, in particular when the governing coalition possessed a two-thirds majority in the National Council (such as between 1945?1966, 1986?1994, 1995?1999, and again since 2007), laws that were considered "constitutionally problematic" were enacted as constitutional laws, effectively protecing them from judicial review by the Constitutional Court. There have even been cases where a provision, that had been previously declared unconstitutional by the competent Constitutional Court, have subsequently been enacted as constitutional laws."
Ha nem tetszett egy törvény az alkotmánybíróságnak, akkor "alkotmányos szintű" törvénnyé tették (de nem része az alkotmánynak), csak hogy az alkotmánybíróságnak ne legyen hatásköre felette.
Na erre kössetek vörös pántlikát, labancimádó libsik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.06.02 18:15

A Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve. Ők természetesen nem azt látják a 4. Alkotmány módosításban amit a Fidesz kommunikál, hogy a buzikról és a hajléktalanokról szól csak, hanem az egész társadalmat érinti és jogfosztottá teszi.

Erre az eredményre jutott a Velencei Bizottság, de biztosan csak azért mert alkotmányjogászai Bajnai és Mesterházy gárdájához tartoznak. Mint mindenki aki kritizálni meri őfelségét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html