Vízben állnak a földek - mi lesz a tavaszi munkákkal?

Az átlagosnál nagyobb márciusi csapadék hatására több tízezer hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz, de a következő napokban ennek csökkenése várható, így a gabonatermelők szerint a vízborítás csak hátráltatja, de nem veszélyezteti a tavaszi munkákat - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. április 4. szerda, 09:04
Fotó: Reuters

Kedd reggelre országosan 87 200 hektárt borított belvíz, amiből 44 ezer hektár volt vetés, illetve szántó - tájékoztatta a lapot Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Idén ez az eddigi legnagyobb vízborítás, és egy kivételével az összes vízügyi igazgatóság területén meghirdették a belvízi védekezést.

Bár az elöntött terület nagysága nem éri el a százezer hektárt, a mezőgazdasági termelők több százezer hektáron nem tudnak a vízzel telített talajokra menni gépeikkel. A magasabban fekvő és szárazabb területeken már folynak a tavaszi munkák - mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Véleménye szerint az enyhe, szeles időjárás a következő napokban sokat javít a helyzeten, és nem kell attól tartani, hogy a gazdák nem tudják majd elvégezni a szükséges tavaszi munkákat.

Fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK