Vízdíj: 100 százalékos drágulás várható?

A fővárosi önkormányzat szakbizottságának szerdai ülésén ismét terítékre kerül a Fővárosi Vízművek menedzsmentszerződése.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 08:29

Mivel a cég bevétele lényegében a beszedett vízdíjból származik, az ivóvíz árának emelkedése összefügg a külföldi tulajdonosnak fizetett menedzsmentdíj mértékével is. A fővárosi közműcég fölött 1997-ben szerzett 25 évre szóló irányítási jogot a francia SLDE és a német RWE úgy, hogy a részvények 25 százalékáért 17 milliárd forintot fizetett. A külföldiek delegálják a menedzsmentbe a cégvezetőket - többnyire magyarokat -, cserébe évente kivisznek 2-3 milliárd forint menedzsmentdíjat, miközben - a Magyar Hírlap értesülése szerint - eddig semmilyen értékelhető know-how-t nem hoztak be.

Befektetésük az elmúlt években lényegében megtérült, és a jövőben immár busás haszonként jutnak hozzá további több tízmilliárd forint menedzsmentdíjhoz. A közszolgálati tévé Híradója arról számolt be, hogy országszerte elkerülhetetlen a vízművek privatizációja, mert a vezetékek elöregedtek, az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük a felújításukra, ezért képtelenek teljesíteni a szigorú uniós vízminőségi előírásokat. A privatizáció után azonban az új tulajdonosok a felújítás költségeit beépítik a vízdíjba, vagyis annak drasztikus emelése várható. A környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkára 50-100 százalékos növekedést prognosztizált.

HOZZÁSZÓLÁSOK