Vízmű: csak undorító és büdös, de nem ártalmas a csapvíz

Közel hat milliárd forintból újították fel Baja vízközmű-hálózatát, de épp a beruházás befejezése óta vannak problémák a szolgáltatással. Sok lakó panaszkodik a néha fekete és szagos vízre, de a fenntartó Bajavíz Kft. szerint a hiba a háztartásokban és így sem ártalmas a csapvíz.
Szabó Dániel, 2018. február 27. kedd, 06:40
Fotó: Stocksnap

"Baján a szolgáltatott ivóvíz megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi előírásnak. Ezt a szolgáltató saját mérésein túl a közegészségügyi hatóság vizsgálatai is igazolják" - közölte a Zoom.hu-val a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója, Mrekva László.

A szakértőt azután kereste meg a portál, hogy a múlt héten beszámoltak a helyiek problémájáról: 2015-ben mintegy 6 milliárd forintból felújították a város csőhálózatát és azzal egy időben sok háztartásban zavaros és szagos, vagy fekete és üledékes víz folyik a csapokból. Akkor az LMP-s parlamenti képviselő, Ikotity István próbálta meg egy petícióval szóra bírni a vízszolgáltatót, de hiába. A politikus szerint a fő probléma az, hogy az eddiginél kisebb kapacitáson, sok szempontból rosszabb minőségű vizet drágábban állítják elő a városban.

Egy szakértő azt nyilatkozta a lapnak, hogy a jelenség oka az, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban nem a hálózat, hanem a rosszul kivitelezett technológia hibája.

Mrekva László szerint viszont egészen más a problémaforrása: az acélcsövek belső korróziója okozza a gondokat. Erre megoldást az jelenthet, ha kicserélik a házak belső hálózatát. Az elszíneződést pedig a csövekből kioldott, az egészségre ártalmatlan vas-hidroxid váltja ki.

Érdekesség, hogy Ikotityval a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az ivóvízminőség-javító projektek kapcsán országosan 32 beruházásnál összesen 46 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

A fotó illusztráció, forrása: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2018.02.27 11:20

@tarosPifta: amerre mészárosék jártak (mert ki más csinálná javarészt ezeket a projekteket is?!), szinte mindenhol galiba lett...nem egy helyen visszasírják a arzénes vizet, ami azért komoly
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.27 10:56

Na, ez itt a lényeg: "az ivóvízminőség-javító projektek kapcsán országosan 32 beruházásnál összesen 46 esetben állapítottak meg szabálytalanságot."
Ez Magyarország a XXI. században, a Kádár-korsdzak után.
qrvaország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html