"Baján a szolgáltatott ivóvíz megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi előírásnak. Ezt a szolgáltató saját mérésein túl a közegészségügyi hatóság vizsgálatai is igazolják" - közölte a Zoom.hu-val a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója, Mrekva László.

A szakértőt azután kereste meg a portál, hogy a múlt héten beszámoltak a helyiek problémájáról: 2015-ben mintegy 6 milliárd forintból felújították a város csőhálózatát és azzal egy időben sok háztartásban zavaros és szagos, vagy fekete és üledékes víz folyik a csapokból. Akkor az LMP-s parlamenti képviselő, Ikotity István próbálta meg egy petícióval szóra bírni a vízszolgáltatót, de hiába. A politikus szerint a fő probléma az, hogy az eddiginél kisebb kapacitáson, sok szempontból rosszabb minőségű vizet drágábban állítják elő a városban.

Egy szakértő azt nyilatkozta a lapnak, hogy a jelenség oka az, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban nem a hálózat, hanem a rosszul kivitelezett technológia hibája.

Mrekva László szerint viszont egészen más a problémaforrása: az acélcsövek belső korróziója okozza a gondokat. Erre megoldást az jelenthet, ha kicserélik a házak belső hálózatát. Az elszíneződést pedig a csövekből kioldott, az egészségre ártalmatlan vas-hidroxid váltja ki.

Érdekesség, hogy Ikotityval a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az ivóvízminőség-javító projektek kapcsán országosan 32 beruházásnál összesen 46 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

A fotó illusztráció, forrása: StockSnap.