Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország jelentős agrármúltja és erősségei kötelezik a kormányt arra, hogy az élelmiszeriparra, így az édességgyártókra is különleges figyelmet fordítson, ezért is tettük nemzetstratégiai ágazattá a területet - mondta Zsigó Róber államtikár, aki azzal érvelt, hogy az idei évben a gazdasági növekedés többletének jelentős részét a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adja.

Azt, hogy ez így alakulhatott - az államtitkár szerint - jelentős szerepe van annak, hogy a magyar bérek jelentősen emelkedtek, így a fogyasztás is bővülni tudott. Úgy látja, emiatt a munkaerőhiány is erősen meglátszik a szektorban, amelyet jelentős béremelésekkel próbálnak orvosolni az ágazatban. De támogatják az innovatív fejlesztéseket, ebben pedig fontos szerep hárul az iparág szereplőire.

A következő uniós támogatási ciklusra - az ágazati szereplőkkel közösen - hat beavatkozási pontot határoztak meg:

  • Innovatív megoldások fejlesztése.
  • Növelt hozzáadott érték a robotizáció révén, amely növelné a jövedelmezőséget is.
  • Fejlesztenék a fogyasztói tudatosságot, támogatnák a szemléletformálást.
  • Bővítenék az erőforráshatékonyságot.
  • Csökkentenék a környezetterhelést (amely a csomagolóiparra is kiterjedne).
  • Valamint a munkaerőpiaci viszonyok javítására fordítanák az uniós és állami támogatásokat.

A hazai édesipar mutatóiról szólva Zsigó elmondta, számos biztató jel látható: a szakágazat látványos növekedést hozott az elmúlt években. Tavaly már mintegy 250 vállalkozás több mint 5000 embert foglalkoztatott, a gyártók árbevétele megközelítette a 250 milliárdot, a profitjuk pedig már 9 milliárd forintra emelkedett. Az export 30, az import 60 millió euróval nőtt a késztermékeknél.

Az elmúlt időszakban több ágazati szereplő - így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége - kezdeményezte, hogy a kormány törölje el, vagy gondolja újra a népegészségügyi termékadót. Úgy látják, ha az ellátná a célját, vagyis az emberek kevesebb egészségtelen élelmiszert vásárolnának, akkor nem növekedne minden évben az adónemből származó költségvetési bevétel.

Lapunk kérdésére, hogy a kormánynál napirenden van a neta újratervezése, Zsigó elmondta, a teher felülvizsgálatát ők is támogatják.

Mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a neta a legjobb eszköz, ezért ezt meg kell vizsgálni. Véleményünk az, hogy sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kell növelni

-  közölte az államtitkár.