Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kúria megkezdte a vagyongyarapodási vizsgálatok joggyakorlatának, egyes adópereknek és becslési eljárásoknak az áttekintését - tudatta a legfelsőbb bírói fórum hétfőn közleményben az MTI-vel.

A vagyongyarapodási vizsgálatokkal kapcsolatos bírósági eljárások azért jelentősek, mert az évi 2000-3000 adóper többsége ezzel függ össze, és a perekben vitatott érték meghaladja a 2-3 milliárd forintot. A nem adózott jövedelemből származó vagyongyarapodás becsült összege pedig a fenti értéknél is jóval magasabb - közölte a Kúria.

A joggyakorlat-elemző csoport nem csupán a magyar bírói gyakorlatot tekinti át, hanem az adóhatóság ellenőrzési és hatósági eljárásának törvényességi tapasztalatait és a nemzetközi gyakorlatot is. A vizsgálat kiterjed arra, hogy a hatályos jogszabályok alkalmazása során milyen nehézségek adódnak, szükség van-e jogszabály módosítására.

A joggyakorlat-elemző csoport vezetője Lomnici Zoltán kúriai tanácselnök, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, tagjai között vannak kúriai és alsóbb fokú bírósági vezetők, bírák, egyetemi oktatók, illetve a Magyar Okleveles Adószakértők és a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete vezetői.

Az elemző munka több hónapig tart, a joggyakorlat-elemző csoport megállapításairól a Kúria tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.