Már 2017. júliusa óta működhetnek Magyarországon a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, melyek lényege, hogy azok az idősek, akik még dolgoznának újra munkába állhatnak munkaerő-közvetítő szervezetek segítségével. Míg ez az aktív időseknek a juttatások mellé bevételt biztosít, addig a munkáltatók kedvezményesen, csökkentett terhek mellett foglalkoztathatják a jelentkezőket.

Viszont maga a foglalkoztatás több fontos kérdést is felvet: például milyen a kapcsolat a foglalkoztatás és az egészségi állapot között az idősek között. A Bama.hu beszámolója szerint ezt is vizsgálni fogja a Pécsi Tudományegyetem, miután május 9-én együttműködési megállapodást írt alá a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel, melynek értelmében a nyugdíjas dolgozók állapotfelmérését végzik el az egyetem kutatói egy innovatív módszertan alkalmazásával, melyet a PTE-n fejlesztenek ki. A felmérésben való részvétel ingyenes a nyugdíjas szövetkezet tagjai és a Pécsi Szenior Akadémia hallgatói számára.

Az együttműködésben a munka világába visszatérő nyugdíjas dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit folyamatosan vizsgálják majd, így kiszűrhetőek lehetnek a munkavégzés egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásai. Mivel a demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók száma a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy idős korban a munkavégzés milyen egészségi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők.

A nyugdíjas szövetkezetek bár népszerűek - már 22 ezer embert foglalkoztatnak ebben a formában az áprilisi adatok szerint -, de nem mindenhol sikeresek az országban. Pakson például eddig alig három embernek találtak így munkát, az ottani szövetkezeti vezetők szerint a jogszabályok lehetetlenítik el a kiközvetítést.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.