VM: fel sem merül, hogy uniós jogba ütközne a magyar földtörvény

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint az alaptörvény 2012. decemberi módosítása nem határoz meg tartalmi szabályokat a termőföld és az erdők tulajdonjogának megszerzésével és hasznosításával összefüggésben, így fel sem merül, hogy az alaptörvény előírása összeütközésbe kerülne az európai uniós joggal.
MTI, 2013. január 15. kedd, 19:51
Fotó: Napi.hu

A szaktárca az MTI-hez kedden eljutatott közleményében - amelyben egy korábbi laphírre reagál - rámutat: önmagában annak, hogy egy tagállam valamely tárgykört milyen jogforrási szinten - például sarkalatos törvényben vagy más jogszabályban - szabályoz, uniós jogi szempontból nincs relevanciája.

A természeti erőforrások védelme teljes összhangban van az európai uniós joggal, hiszen az Európai Unió működéséről szóló szerződés 191. cikke maga is hasonlóképpen célul tűzi ki a környezeti, természeti értékek védelmét - hangsúlyozza a VM a közleményben.

Az uniós joggal való összhang - különösen az állampolgársági alapon történő különbségtételnek, illetve az uniós alapvető szabadságok korlátozásának - kérdése az érintett alaptörvényi felhatalmazás alapján megalkotandó sarkalatos törvényi szabályok tekintetében vizsgálandó, önmagában az alaptörvény szövege az összhang kérdését nem veti fel - húzza alá a közlemény.

A VM emlékeztet arra, hogy Magyarország alaptörvénye rögzíti a termőföld és az erdők tulajdonjoga megszerzésének, illetve hasznosításának szükséges korlátait és feltételeit, valamint az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre és a mezőgazdasági üzemre vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg. Az alaptörvény harmadik módosítása mindössze egy sarkalatos törvényhozási tárgykört állapít meg, amely rögzíti, hogy mely kérdéseket kell sarkalatos törvényben rendezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.15 20:22

Az osztrák ,vagy a dán örvény az kompatibilis??...eu-komforn?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html