Az Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, Szabó Rebeka pénteken jelentette be, hogy az LMP vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében, és feljelentést tesz az NFA ellen. Közölte, nyílt levéllel fordulnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék elnökeihez, valamint a legfőbb ügyészhez. Ebben kérik, hogy folytassanak rendkívüli vizsgálatot az állami földbérletek ügyében. Kitért arra is, hogy képviselőtársával, Schiffer Andrással közösen beperlik az NFA-t, mert adatigénylésük ellenére nem hozták nyilvánosságra az állami földbérleti pályázatokat.

Az NFA tavaly év végén kezdte el meghirdetni 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld húszéves bérleti jogát. A cél hivatalosan a családi gazdálkodók megerősítése, de a kritikusok szerint a kormány inkább a nagybirtokosokat segíti. Szabó Rebeka már március elején kifogásolta a parlamentben, hogy a pályázóknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és sem az elbírálás szempontjai, sem a pontozás nem nyilvános, a vesztes pályázók pedig nem kapnak indoklást sem.

Minden szabályos, érdekcsoportokról és oligarchákról nem írnak

A minisztérium közleménye szerint össztűz zúdult a földalapkezelő szervezetre a haszonbérleti pályázatok miatt, sokan meg akarják akadályozni a gazdák földhöz jutását, és el akarják érni, hogy ne a helyi gazdák kapják haszonbérbe a földeket. A tárca közölte: az NFA-ban működő ellenőrző bizottság folyamatosan vizsgálja a szervezetet. Az elmúlt fél évben a miniszter kétszer is belső ellenőrzést rendelt el a hivatalban, hogy tisztázza a sajtóban megjelent állításokat. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága többször vizsgálta a földpályázatokat, albizottsága kihelyezett ülést is tartott az NFA-ban, ahol a képviselők minden általuk kért dokumentumot megkaptak.

A minisztérium leszögezi, hogy a vizsgálatok semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel. A haszonbérleti pályázatok lebonyolítása megfelel a jogszabályi előírásoknak, a kormányzat által jóváhagyott eljárásrendeknek és annak részét képező haszonbérleti pályázati feltétel- és értékelési szempontrendszernek is. Az NFA a haszonbérleti pályázatokat nyilvános felhívás keretében hirdeti meg, és minden olyan közérdekű, nyilvános adat-közzétételi kötelezettséget teljesít, amit a jogszabályok előírnak - közölte a VM.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az NFA szintén azt írta, hogy az LMP által kifogásolt haszonbérleti pályázatok lebonyolítása minden vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelel. A szervezet közölte: visszautasít minden olyan kísérletet, ami tevékenységének szabályszerűségét, a szervezetben dolgozók becsületességét, szakmai hozzáértését megkérdőjelezi, és rendelkezésre áll a tevékenységével összefüggő vizsgálatokra.