Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön, Budapesten.

Két bűncselekmény merült fel Mengyivel kapcsolatban. Az egyik bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete. A másik vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés. Kettőtől-nyolc, illetve öttől-tíz év a büntetési tétel - emlékeztet az Index.hu.

Fazekas Géza megerősítette azt a korábbi sajtóinformációt, hogy öt gyanúsított van az ügyben, egyikük sem közszereplő. Közülük ketten előzetes letartóztatásban vannak, hárman pedig házi őrizetben.
Mengyi Rolandról a hónap elején a 168 óra írta meg azt rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy százmilliós uniós támogatás lenyúlási tervének volt részese. Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi a megnyert pénz először 50, aztán már 90 százaléka fejében segített volna nekik úgy, hogy elintézi: kifejezetten rájuk írjanak ki egy 500 milliós pályázatot.

A cikkben az is szerepelt, hogy Mengyi ezen kívül tízmillió forint "alkotmányos költségnek" hívott kenőpénzt is kért lehallgatási jegyzőkönyvek szerint, és közben végig Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. Mengyi tagadta mindezt, azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és áll bármilyen vizsgálat elé.

A politikus partner lesz

Mengyi Roland csütörtökön közleményben tudatta, hogy teljes mértékben együttműködik az eljáró hatóságokkal, és maga fogja kérni az Országgyűlést mentelmi jogának felfüggesztésére "a valóság mielőbbi tisztázása érdekében".

A fideszes képviselő azt követően közölte ezt az MTI-vel, hogy a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön bejelentette: Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt.