Volt, aki 75 bázisponttal vágott volna

Két opcióra szavazhattak a monetáris tanács tagjai, az 50 és a 75 bázispontos vágásra, az előbbi túlnyomó többséget kapott - derült ki Simor András jegybankelnök tájékoztatóján.
Pintér András, 2009. augusztus 24. hétfő, 15:44

Simor a 8 százalékos kamatot eredményező ülés után a frissen közzétett jegybanki prognózisról elmondta: bár az inflációs előrejelzés jelentősen nem változott, a felfelé mutató kockázatok enyhén növekedtek, a sorozatos inflációs sokkok pedig megemelhetik az inflációs várakozásokat. Hozzátette: a munkapiacon lassabb az alkalmazkodás, mint arra korábban számított az MNB.

A jegybanki prognózisban a májusi előrejelzéshez képest a GDP fő számai nem változtak, de a szerkezete igen: a belső kereslet visszaesése nagyobb lehet a vártnál, elsősorban a felhalmozás és a beruházások csökkenése miatt, amit viszont a nettó export nagyobb növekedése ellensúlyozhat.

Az egy hónappal ezelőtti kamatdöntő ülésen 50 bázispontos vágásra voksoló Simor arra a kérdésre, hogy beigazolódott-e az akkori 100 bázispontos csökkentés, azt válaszolta, hogy a döntést vegyesen fogadta a piac. Hozzátette: most a jövőbe kelle tekinteni, a fő szempont a kiszámítható monetáris politika.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyomasekbobo, 2009.08.24 19:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html