Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Volvo-gate, azaz a pécsi buszbotrány évekkel ezelőtt robbant ki: a vád szerint 2015-ben a helyi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. 600 millió forinttal többet fizetett ki azokért a használt autóbuszokért, mint amennyiért közvetlenül a Volvo holland leányvállalatától megvehette volna. Az üzlet kiagyalói egy közvetítőt iktattak be, akinek a segítségével lenyelhették a pénzt. (Az ügy előzményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.)

Eredetileg három vádlott ellen indult az eljárás, de a III. rendű vádlott, P. Endre már kiszállt, mert az első előkészítő tárgyaláson elismertre bűnösségét. A rá kiszabandó 2 év felfüggesztett börtön és 172 millió forint befizetése ellen három nap gondolkodási idő elteltével enyhítést kért, így az ő ügye egyből másodfokon folytatódik.

Az I. rendű vádlott, Paiger István, a Tüke Busz Zrt. korábbi vezérigazgatója viszont nem ismerte el bűnösségét, az előkészítő tárgyaláson nemhogy ártatlannak, hanem egyenesen az ügy áldozatának vallotta magát. Védekezését arra alapozza, hogy alig fél évig igazgatta megbízott vezérigazgatóként a vállalatot, ki gondolhatná róla, hogy érdemi döntéseket hozott, csak aláírta a papírokat, amiket az orra elé toltak. Paiger István védőügyvédje, Bodnár Imre bizonyítási indítványában több politikus, például Bánki Erik fideszes képviselő, Páva Zsolt volt pécsi polgármester és Csizi Péter volt pécsi alpolgármester beidézését kéri, egy másik védőügyvédhez hasonlóan. Továbbá Bodnár Imre azt is indítványozza, hogy a bíróság kérje ki megadott időpontokban a Budapest-Amszterdam repülőjáratok utaslistáját, mert feltételezése szerint azokból kiderülne, hogy egyes politikusok is a gépen ültek, bár Hollandiában akkor hivatalból semmi keresnivalójuk nem lett volna.

Szerdán a harmadik előkészítő tárgyalásra a II. rendű vádlott, Csengő András korábbi távolmaradásai miatt került sor. Csengő, a Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, Hollandia ex-tiszteletbeli konzulja kétszer is sajátos performanszt adott elő a Pécsi Törvényszék épületet előtt, ahelyett, hogy bement volna a saját tárgyalására. A bíró ezt megelégelve elrendelte letartóztatását. Így a szerdai tárgyalásra a volt vezért és konzult már rabszíjon vezették elő a rendőrök.

Nem meglepő, hogy Csengő András nem ismerte el bűnösségét, ugyanakkor megígérte, hogy a következő, immár rendes tárgyaláson megjelenik, ezért a bíró szabadon bocsátásáról határozott, ami ellen az ügyészség fellebbezett. Csengő egyébként is különös alakja ennek a történetnek: ő volt az, aki fél Európán végigautózott, bőröndjében több százezer euróval, mígnem egy holland bankban lebukott, amikor tisztára akarta mosni a pénzt.

Mint megtudtuk, P. Endre ugyan III. rendű vádlottként kiszállt ebből a perből, de tanúként még őt is beidézhetik. A szerepe már csak azért is figyelemre méltó lehet ebben az ügyben, mert sem Pécs városával, sem annak tömegközlekedési vállalatával nem volt semmi hivatalos kapcsolata. Ugyanakkor a Szabad Pécs arról írt, hogy Bánki Erik képviselővel kapcsolatba hozható, mert a politikus Németországban élő, visszanémetesített nevű (Bauer) féltestvérével benne volt egy üzletben. Feltűnő egyébként, hogy ugyanabban a bajor, alig tízezer lelket számláló kisvárosban több magyar kötődésű vállalkozás is található.

A Kaposvári Törvényszéken a per májusban folytatódik, két egymást gyorsan követő tárgyalási nappal.