A tárca a kormany.hu-n közölte: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján az államtitkár kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban.

Fülöp Attila államtitkár a nap folyamán Facebook-oldalán azt írta: a vörös kódot az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára lépteti életbe akkor, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez. A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert látnak, hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre néhány megyére az erős szél, illetve hófúvás, egy megyére pedig az extrém hideg miatt figyelmeztetést adott ki. Nógrád megyére az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést. Itt a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erős szélre figyelmeztetnek. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre.

A kormány 2017-ben döntött a "vörös kód" intézményének bevezetéséről. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a "vörös kódot", akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni.