Kiadták a vörös riasztás az Alföld területére

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt figyelmeztetést adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vasárnapra az Alföld egyes területeire.
Domokos Erika, 2018. szeptember 2. vasárnap, 11:24
Fotó: Pixabay

Jelenleg az ország egész területén magas a parlagfű pollenszórása, ami másodfokú figyelmeztetésnek felel meg - mondta Szigeti Tamás, az OKI levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője az MTI-nek.

Az Alföld egyes területein, Kecskemét és Szeged térségében azonban extrém magas lesz a parlagfű pollenjének koncentrációja.

A szakember elmondta, főként zivatarok környezetében a kezdeti viharos időszak is megemelheti a pollenkoncentrációt, ilyenkor az arra érzékenyeknél asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek.

Az elkövetkező napokban fokozódik a pollenterhelés, a pollenszezon csúcsát szeptember első hetére várják a szakemberek.

Akinek allergiás tünetet okoz a parlagfű, mindenképpen forduljon szakemberhez, hiszen gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők - tette hozzá Szigeti Tamás.

Ezekben a hetekben érdemes kora reggel, vagy késő este szellőztetni, a mosott ruhát ne a szabadban szárítsuk, valamint lehetőség szerint naponta mossunk hajat és gyakrabban cseréljünk ágyneműt, hiszen ezekben is megtapadhatnak a pollenszemek.

HOZZÁSZÓLÁSOK