Vörösiszap-katasztrófa: fontos változás történt

Az erdészeti hatóság befejezett erdősítésként átvette, erdőnek minősítette a kolontári vörösiszap-katasztrófa során elöntött egykori mezőgazdasági területeken a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészete által 2012-ben végzett erdőtelepítéseket.
Domokos László, 2019. április 7. vasárnap, 18:06
Fotó: Napi.hu

A mintegy 8 hektáron zajlott gondos munka meghozta eredményét: ahol egykor a vörös iszap mérgezte a környezetet, ott mára több méter magas fiatal szürkenyár, fehér fűz, turkesztáni szil és feketefenyő alkotta elegyes erdők díszlenek és hirdetik a természet megújuló képességét - írta a Bakonyerdő Zrt. híre alapján a Magyarmezőgazdaság.hu.

A vállalat további 25 hektár erdő telepítését kezdi meg.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék 2019. február elején. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK