A VOSZ-nak sem tetszik a kata új szabaályozása

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint az adónem nagyban hozzájárult a feketegazdaság visszaszorulásához.
Rácz Gergő, 2020. július 1. szerda, 19:48
Fotó: Pixabay

A több százezer legálisan működő kisvállalkozás érdekében mindenképpen meg kell tartani jelenlegi formájában a kisadózó vállalkozások tételes adóját - írta közleményében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

A hvg.hu által idézett állásfoglalás szerint rendkívül sikeres és egyszerű ez a vállalkozói forma, amely nagyban hozzájárult a szürke- és feketegazdaság visszaszorulásához és számos, korábban evás vállalkozásnak is megoldást jelentett a továbbműködésre.

A szövetség álláspontja szerint valóban meg kell szabadulni azoktól a piaci szereplőktől, melyek nem az eredeti célok - kisvállalkozás egyszerű és ösztönző közteherviselése - érdekében használják ezt az adófajtát, de a megoldás nem eredményezheti a kata adminisztrációjának növekedését és a terhek vállalhatatlan emelkedését a VOSZ szerint.

A napokban megismert módosítási irány, amely az évi 3 millió forint feletti számlaösszegek esetén 40 százalékos adóval sújtaná a "megrendelő" céget, a kata lényegének a tönkretételét jelentené. Ez a módosítás önmagában a rejtett munkavállalás problematikáját sem oldja meg, ugyanakkor a valódi katás vállalkozók számára elviselhetetlen tehernövekedést jelent, hátráltatva a koronavírus-járvány utáni talpraállást, újraindulást - írták.

A VOSZ szerint a végleges és megnyugtató megoldást az jelentené, ha az adóék erőteljesebb csökkentésével a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK