Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt kedden az adóhatóság több magyarországi webáruház telephelyén tartott razziát. Az akcióban több szám revizor, adószakértő és vámos vett részt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint, az egyik ügyben pedig egy 4,5 milliárd forint értékű adócsalás a gyanú. Az adóhatóság nem nevezte meg az érintett cégeket, de az már aznap nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik a cseh tulajdonú Mall.hu. (Frissítés: kedden a Mall.hu üzemeltető vállalkozás közleményben cáfolta, hogy a két érintett a munkavállalójuk lenne.)

A gyanú szerint a magyarországi webkereskedelem egyik ismert webáruháza mögött álló cég a webáruházon keresztül értékesített árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezte be, hogy az EU területéről származó, és belföldön értékesített áruk után az általános forgalmi adót nem vallották be, illetve nem fizették be - írja a portál.

Az ügyben nyomozás indult, a Fővárosi Főügyészség pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben indítványozta a november 14-én őrizetbe vett két gyanúsított letartóztatását. A kérvényüket azzal indokolták, hogy felmerül, a két személy akadályozhatná az ügy feltárását. Hétfőn pedig az ügyészség indítványának helyt adott a BKKB, elrendelte az előzetes letartóztatást.

A testület nem vette figyelembe a gyanúsítottak védőinek érvelését, vagyis hogy a nyomozás már több mint egy éve tart, így már nem lenne lehetőség a nyomozás meghiúsítására, de ezt korábban sem próbálták meg. A bíróság szerint az ügy jelenlegi szakaszában az érintettek akár befolyásolhatnák a tanúkat, illetve az ügyben érintett személyekkel egyeztetve a bizonyítási eljárást veszélyeztetnék. Mivel eddig nem tudták, hogy nyomoznak az ügyükben, nem is volt lehetőségük az eljárás befolyásolására.

A portál szerint a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a gyanúsítottak korábban olyan cégeknél voltak bejelentve, amelyek a büntetőeljárásban érintettek és feltehetőleg bűncselekmény elkövetéséhez használták őket. Az érintetteknek a gyanú szerint nem volt legális jövedelmük, elsősorban bűncselekményből szerzett haszonból éltek. Az ügy egyik érintettje büntetett előéletű, ráadásul a mostaniakat is felfüggesztett börtönbüntetés és pártfogó felügyelete mellett követte el.