Az utazók számára jó hír - az üzemeltetők és tulajdonosok számára annál kevésbé -, hogy idehaza a teljes iparági átlagot tekintve a szállodai szobák reálértéken olcsóbbak lettek az első háromnegyed évben. Az első kilenc hónap mindössze 0,6 százalékos árememelkedést hozott, az 5 százalékot meghaladó inflációval szemben.


A nettó átlagos szobaár a január-szeptemberi időszakban a KSH adatai szerint minden hotelkategóriában alulmúlta az egy évvel korábbit, bár az ötcsillagos hotelek és a gyógyszállók a július-szeptemberi időszakban - a gyengébb tavaszi hónapok után - már növekedést tudtak felmutatni.


A belföldi vendégek körében - a vendégéjszakák száma alapján - a legnépszerűbbnek a három- és négycsillagos szállodák, más bontásban a gyógy- és a wellness szállók számítanak, de kedveltek a panziók is. Bár az ötcsillagos szállodákban a vendégéjszakák közel 90 százalékát a külföldiek töltik el, a határokon túlról érkezettek között népszerűbbek a négy- és a háromcsillagos hotelek, illetve a gyógyszállók.

A belföldi szokásokat alapul véve így a továbbiakban a három- és négycsillagos szállodák, valamint a gyógy- és wellness hotelek áraira koncentrálunk.


Így üdül a magyar


A négycsillagos hotelek kilenchavi bruttó átlagára az egy évvel korábbitól közel 8 százalékkal elmaradva nem érte  el a 14,5 ezer forintot, míg a háromcsillagosoknál közel 9 százalékot csökkenve a 9,5 ezer forintot. A szeptemberi árakat tekintve a fogyasztók számára kedvezőtlenebb, a hotelek számára kedvezőbb a kép, hiszen itt éves összehasonlításban már kisebb elmaradás mutatkozik.


Első blikkre úgy tűnik, hogy a wellness hotelek esetében - legalábbis tulajdonosi szempontból - minden rendben van, hiszen mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma látványosan nőtt az első kilenc hónapban, rendre 45 és 29 százalékkal.
Az összesen 33 százalékos bővülés viszont nagyjából ugyanekkora kapacitásnövekedéssel járt együtt, vagyis a szélesebb kínálat teremtette meg a kereslet növekedésének lehetőségét, így a szobaárak lényegében nem tudtak nőni érdemben még ebben a népszerű kategóriában sem.

Az augusztusi csúcshoz mérten szeptemberben - miután véget ért a főszezon - több mint tíz százalékkal 13,6 ezer forintra esett a bruttó átlagár, ami lényegében megfelelt az egy évvel korábbinak.


A szállodapiac polarizáltságát jelzi, hogy az egy kiadható szobára jutó nettó szobaárbevétel (REVPAR) az év első kilenc hónapjában csak az ötcsillagos és a wellness hotelekben tudott - ha szerény mértékben is, azaz alig több mint 2 százalékkal - de növekedni. (Az ötcsillagosok teljesítménye augusztusban és szeptemberben igen jó volt, a növekedés rendre 12 és 19 százalékot tett ki.) Eközben négycsillagos alatti kategóriában 10 százalék körüli visszaesés történt január-szeptemberben.


Gyengébb wellness - nem várható drágulás


Bár a wellness-szektorban számottevően nőtt a vendégéjszakák száma, a jövedelmezőségi mutatók (szobafoglaltság, átlagár, REVPAR) ugyanakkor továbbra is gyengébbek az országos átlagnál - hívta fel a figyelmet Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Ez annál is inkább gondot jelent, mert e hotelek olyan létesítményeket is üzemeltetnek - pl. uszoda, szauna -, amelyek fenntartása sokba kerül, de használatuk díja már benne van a szobaárban.


Ami az árak várható alakulását illeti, Kovács István elmondta: az átlagárak csökkenése két-három éve zajlik. Ebben szerepe van a gazdasági válságnak, illetve annak, hogy a fogyasztói szokások globálisan megváltoztak, azaz mind többen keresik az akciókat, a megtakarítási lehetőségeket. A főtitkár ennek alapján úgy véli, hogy a túlkínálat fennmaradása és az árverseny folytatódása miatt a közeljövőben is nyomott árak jellemzik majd a piacot, de lassú áremelés pedig csak a kereslet élénkülésével párhuzamosan jöhet.