Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök egykori kabinetfőnöke az MTI-nek küldött szerdai közleményében azt írta: könyve tényregény, az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéden személyesen nem vett részt, arról a tárgyaláson részt vevő személyektől nem kapott információt.

Egyes pártok az elmúlt napokban saját politikai céljaikra kívánták felhasználni az általam írt Sakk és póker című könyvet, a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit, egyúttal olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, melyek a könyvben nem szerepelnek, s melyekre a könyv tartalma alapján következtetni nem lehet - írta a szerző.

Szavai szerint könyve műfaja szerint tényregénynek íródott, ugyanakkor számos olyan esemény szerepel a kötetben, melyeken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán - gyakran többszörös - áttételeken keresztül szerzett tudomást. Wiedermann szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik - hangsúlyozta a szerző

Az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéddel kapcsolatban a könyv szerzőjeként kijelentem, hogy a tárgyaláson részt vett személyektől semmilyen információt nem kaptam, az ebéden magam nem vettem részt - írta a volta kabinetfőnök.

Wiedermann könyve a múlt héten jelent meg, a bemutatón Matolcsy azt mondta :"együtt értük el a gazdasági sikereket", amelyeket az elmúlt négy évben teljesített az ország.

Két nappal később a könyv egyik részlete miatt az Összefogás Matolcsy lemondását és a legfőbb ügyész vizsgálatát kérte, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak. Március 18-án pedig az Együtt-PM feljelentést tett Matolcsy "kiszivárogtatása" miatt.

A könyvben Wiedermann azt írta, hogy hogy Matolcsy 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankárjaival, és az ebéden a könyv szerint Matolcsy "csak úgy mellékesen megjegyezte", hogy Magyarország aznap délelőtt felvette az IMF-fel a kapcsolatot. "A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. (...) A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen" - írta Wiedermann.

Pleschinger Gyula, aki részt vett az üzleti ebéden az origo hírportálnak azt állította, nem igaz, hogy Matolcsy György bennfentes információt adott volna át a Goldman Sachs képviselőinek 2011 novemberében.