WIIW: elkerülhetetlen lesz a megállapodás az IMF-fel

Elhúzódik a fellendülés, és konvergencia helyett a különbségek növekedése várható Keletközép-, Kelet- és Dél-Európában - vélekednek a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) szakértői csütörtökön bemutatott elemzésükben.
MTI-Eco, 2012. március 15. csütörtök, 17:03
Fotó: Napi.hu

A WIIW óvatos becslése szerint 2013-ban beindulhat a konjunktúra, de "egy hosszabb időszakot" vehet igénybe a kilábalás. Az intézet tavaly novemberi előrejelzéséhez képest lefelé módosította előrejelzését a vizsgált országokban.

Az "új" uniós tagállamokban legutóbb 2012-re 2,4 százalékos növekedést valószínűsítettek, az új tanulmányban már csak 1,5 százalékkal számolnak. 2013-ra összességében 3,2 százalékos bővülést várnak.

A tanulmány szerint a 2010-11-es átmeneti javulás fontos tényezője volt az export alapú növekedés, de ez a továbbiakban nehézségekbe ütközik az euróövezet gazdaságának lassulása miatt, így nagyobb szerepe lesz a belföldi tényezőknek. Ugyanakkor a belföldi keresletet és befektetéseket a korábbinál nehezebb finanszírozási feltételek és a megszorító gazdaságpolitika fékezik.

Azok a strukturálisan gyenge gazdaságok, amelyeknek nem sikerült növelniük az exportjukat 2010-11-ben - így a nyugat-balkáni országok és az EU déli tagállamai - a 2012-14-es előrejelzési időszakban is hátul maradnak a növekedésben.

Van, akik kitörhetnek az ördögi körből

Az utóbbiakkal ellentétben Csehország, Szlovákia és Lengyelország képes lesz kitörni az alacsony növekedés, magas kamatok és fenntarthatatlan államadósság "ördögi köréből". Ez a három ország, valamint a balti államok GDP-arányosan számítva három százalék körüli növekedésre számíthatnak. A többi uniós tagállam és a Nyugat-Balkán országai megközelítőleg 1,5 százalék körül növekedhetnek.

Az EU gazdaságpolitikájának sikere jelentős mértékben a külső kereslet újjáéledésétől függ - olvasható az elemzésben. A szakértők szerint még ha helytállóak is az Európai Bizottság várakozásai, és a strukturális reformok ismét fellendítik a befektetéseket és az exportot, a folyamat időt vesz igénybe, és ez alatt egyre növekedni fog a különbség Európa egyes régiói között. Ez - mutattak rá - ellentétes azzal a várakozással, ami az 1990-es évek közepe óta általánosan elterjedt.

Hozzátették, hogy a felzárkózási folyamat sok esetben az olcsó finanszírozáson alapult, ami ebben a formában többé már nem áll rendelkezésre.

2013-ban is megszorítások kellhetnek Magyarországon

Magyarországot illetően a WIIW 2012-ben a GDP egy százalékos csökkenésével, 2013-ban két százalékos növekedéssel számol. További, de kisebb konszolidációs lépések 2013-ban is szükségesek lesznek - tették hozzá.

A magyar gazdaság számára döntő kérdés, hogy létrejön-e és mikor az IMF-fel és az EU-val való megállapodás - mondta Richter Sándor elemző a tanulmányt ismertető sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországnak vissza kell nyernie a befektetők bizalmát. Hozzátette, nem tartja elképzelhetőnek, hogy hosszabb távon ne jöjjön létre szerződés. A megállapodás feltétele valószínűleg az lesz, hogy a kormánynak "vagy teljesen fel kell hagynia a nem konvencionális gazdaságpolitikával, vagy fontos elemeit meg kell változtatnia" - vélekedett.

Fel kell adni az egykulcsos adót?

Elkerülhetetlen lesz egy megállapodás az IMF-fel és az EU-val, hacsak nem következik be a külső tényezők döntő, pozitív változása - fejtette ki Richter az MTI kérdésére. Ilyen külső hatásra azonban véleménye szerint a következő három évben nincs kilátás. Az elemző szerint "nagy valószínűség szerint legkésőbb 2013 végéig" sor kerül egy szerződés aláírására a Valutalappal.

Richter szerint fenntartható költségvetési helyzetet biztosító intézkedésekre lesz szükség. A lehetséges intézkedésekre példaként említette az egykulcsos adó módosítását, a vagyoni jellegű adókat, a mélyreható egészségügyi, illetve oktatási reformot és az önkormányzati pénzügyek reformját. Hozzátette: ezek nagyon népszerűtlen intézkedések, emellett a kormánynak saját korábbi retorikájával kell szembefordulnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2012.03.16 20:06

@czi11: Ha beáll a hozamszint 7-8 százalékon elszállunk. Finitó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.03.16 20:04

@Bhole: lelkesedésed dicsérendő, de a számokkal hadilábon állsz. Csak a tények nem stimmelnek: a cseh államadósság 2010 végén az uniós számítás szerint a GDP 34 százalékát jelentette, ám 2011 első fél évére e mutató már 37,5 százalékra nőtt. Eközben a szlovák államadósság is rendesen gyarapszik: a megugró államháztartási hiány miatt 2012-ben várhatóan eléri a GDP 47,2 százalékát, míg tavaly a ráta alulról súrolta a negyven százalékot. Újabb történelmi csúcsot ért el a román államadósság is, amely március végén a GDP 36,7 százalékát tette ki, a szlovén GDP-arányos államadósság pedig a 2010-es 38 százalékról 45,2 százalékra nőtt az első negyedévben. Szóval emelkedő pályán van az államadósság ott is és hát köszönő viszonyba nincs az általad bedobott 15-20 százalékkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

czi11, 2012.03.16 12:56

Valamikor tavaly novemberbe merült fel, hogy valamilyenféle megállapodást kell az országunknak kötni az IMF - EU párossal!Látván az előzményeket, azt mondtam akkor a közeli ismerőseimnek, hogy nem lesz megállapodás, Orbán személyisége ezt nem engedi! Elhitette híveivel, hogy tárgyalást folytat!...közben pedig gyarmatosítókról beszél! A piacról akar támogatást, mondván, hogy nem "kötelezi" el magát a gaz nyugatnak! Nem kell közgazdasági végzettség ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy a piacról felvett magas kamatozású hitelt esélye sincs ennek az országnak valamikor is visszafizetni! Változatlanul állítom, hogy nem lesz megállapodás, ennek következtében néhány hónapon belül megyünk a levesbe! Nem szeretném, ha igazam lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.03.16 09:09

Hoppá, itt valami nem stimmel, valamit eldugnak elöttünk : eddig 2012 elejéig mondták az IMF-EU szerzödésnek a határdátumát, aztán az 2012-nyárja lett, most már 2013 végére teszik ?

Lehet hogy sohasem lesz/kell IMF-EU hitel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.03.16 08:27

A régiónkat kivállóan ismerő szakértők megvilágosultak. Biztosan ugyan ahhoz a jóshoz járnak, mint az EU biztosok (Kroos).
"Csehország, Szlovákia és Lengyelország képes lesz kitörni az alacsony növekedés, magas kamatok és fenntarthatatlan államadósság "ördögi köréből" Lengyelország becsődölt, adósaágait leírták valamikor a rendszerváltás környékén. Azóta az alkotmányukban is zsrepel, hogy az 55%-ot nem szabad túllépni. Csehszlovákia román példára, majdnem mindent visszafizetett. Az utód államokban sem Horn sem Kurcsény nem volt miniszterelnök. Az adóságuk 15-20%-os. A cseh jegybankot nem hazáruló pszichopata vezeti, a kamat az infláció felét sem éri el. Szlovákiában a kamatot Frankfurt határozza meg, mert euró van.
És ezek csak egy mondat hazugságai meg féligazságai voltak.
A magyar növekedést csak a Mercedes beindulása 3%-al fogja megdobni idén.. de nem ez a lényeg, hogy egy másik "szakértőt" idézzek.
Aki jóslások alapján fektet be, az jobb, ha rulettezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html