Magyarország tavaly váratlanul és visszamenőleges hatállyal rendkívüli adókat vetett ki egyes, kiválasztott szektorok nagyvállalataira - olvasható a cikkben. A szerző hozzátette: a kormány a múlt héten újabb csapást mért a nagyvállalatokra, amikor bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkenti a társasági adó mértékét.

A WSJE emlékeztetett arra: Magyarország azt fontolgatta, hogy a következő év január 1-től 19-ről 16 százalékra csökkenti a társasági adót azon vállalatok esetében is, amelyek forgalma meghaladja az évi 500 millió forintot. Az ennél kisebb forgalmú cégek esetében már tavaly - ez évi hatállyal - levitték 16 százalékra ezt az adókulcsot.

"A Magyarországon üzleti tevékenységet folytató nemzetközi vállalatok már hangot adtak frusztráltságuknak a jelenlegi kormány adópolitikája miatt" - írta a lap.

Vahl Tamás, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke azt mondta a WSJE-nek, hogy a német cégek a június végén záruló magyar EU-elnökség után meg akarják vitatni a kormánnyal az adóintézkedéseket. Németország a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon - jegyezte meg az amerikai üzleti lap.

"A kormányt nagyon nehéz elérni az EU-elnökség miatt, valamint az alkotmányozási folyamat következtében" - idézte a WSJE Vahl Tamást. A kamarai elnök azt mondta, szervezete együtt kíván működni a kormánnyal olyan adórendszer kialakításában, amely segítené a fenntartható költségvetésre irányuló kormányzati célkitűzést, és biztosítaná a kiegyensúlyozott teherviselést.

A WSJE emlékeztetett a tavaly kivetett válságadókra, és azt írta, hogy "sok vállalat aggódik, mi jöhet még".

"Megértjük a motivációkat, de kiszámíthatóságot szeretnénk a környezetünkben. Az intézkedések kemények voltak, és hirtelen jöttek, növelve az instabilitást" - idézte az újság Christopher Mattheisent, a Deutsche Telekom AG többségi tulajdonában levő Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatóját.