Zacher Gábor: az orvosok sem tudják, melyik a sürgős eset

Rengeteg torzítás, egyoldalú cikk jelent meg az ellenzéki médiában a Honvédkórház sürgősségi osztályáról, pedig az éremnek két oldala van - mondta Zacher Gábor toxikológus, az SBO vezetője a Magyar Hírlapnak. Az SBO-n naponta ellátott betegek 40 százaléka nem sürgősségi eset, nélkülük a maradék beteg ellátása megfelelne az osztály kapacitásának - állítja az osztályvezető.
Szepesi Anita, 2018. június 12. kedd, 11:56
Fotó: Napi.hu

Legalább 18-20 főállású szakorvosra lenne szükséges a Honvédkórház SBO-jának, hogy kényelmesen ellássa az ideérkező betegeket, ehelyett most tíz-tizenketten vannak - mondja Zacher Gábor a lapnak.  Országos viszonylatban azonban ez nem rossz szám, főként ha figyelembe vesszük, hogy az érkezők mintegy 40 százaléka nem sürgősségi eset. Ha őket a háziorvosnál vagy a szakrendelésen gyógyítanák, a maradék napi 100-110 betegre elég lenne a jelenlegi kapacitás is - véli Zacher.

A gondokról ezt mondta:

  • Az orvosok közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy mikor kell SBO-ra utalni a beteget, így kapnak olyan beutalót is, melyre a beküldő orvos az írta:  A betegnek két napja fáj a lába, kérem a sürgősségi osztályon való kivizsgálását.
  • A betegek a magányosságukat, a cipő által feltört lábukat a sürgősségin akarják gyógyíttatni.
  • A betegek trükköznek.
  • Egy téves felfogás szerint a sürgősségi ellátás azt jelenti, hogy ha valakit bevisz a mentő a sürgősségire, azonnal elvégzik rajta az összes szükséges vizsgálatot, majd öt percen belül meglesznek az eredmények, és már tolják is a műtőbe. (Pedig nem.)
  • A média  egyoldalún, negatívan és torzan tálal eseteket (továbbiak itt és itt) .
  • A hozzátartozók nem hozzá fordultak, hanem a médiához.
  • Ahhoz, hogy a média is tiszta képet adhasson, olyan információkat kellene nyilvánosságra hozni, ami betegjogokat sértene.

Ami szerinte nem igaz:

  • hogy az SBO-ra került betegek 8,4 százaléka meghal. Ezzel szemben az ott ellátott évi 3 ezer beteg 0,6 százalékán nem tudnak segíteni.
  • hogy az SBO úgy működik mint a Vészhelyzetben.

Amin szerint javítani kellene:

  • az orvos-beteg kommunikáción.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LHedvig, 2018.06.12 13:13

Milyen szemetek, hozzá nem értőek ezek a szerencsétlen betegek, ugye? Mind azt hiszi, hogy azért vannak orvosok, hogy őket meggyógyítsák "kényelmesen". Pedig nem. (Ő mondta, nem én.) Ha egy kormánytag odarohanna a benőtt lábkörmével, elküldené őt, doktor úr! Hogy menjen holnap a sebészetre? Ön is csak egy dumafranci fideszes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bellamia, 2018.06.12 12:58

Röviden és tömören: Zacher Gábor 1G. Mert abból a pozícióból sem beszél rendszerhibáról, csak a beutaló orvosok inkompetenciáját és a trükköző betegeket kárhoztatja. Meg persze sír néhány plusz státuszért a saját osztályára.
Hát gratulálok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html