Elérhetők a települési zajtérképek

Már dolgoznak az önkormányzatoknál a zajszint csökkentésére irányuló intézkedéseken - mondta az InfoRádiónak Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ez az intézmény készíti el 2017 óta a stratégiai zajtérképeket Magyarországon
Szász Péter, 2019. március 3. vasárnap, 17:22
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Uniós jogszabályi kötelezettség, hogy települési stratégiai zajtérképet kell készíteni, mégpedig a lélekszám szerint érintett településekre és agglómerációjára, ezt pedig ötévente meg kell újítani.

Maga stratégiai zajtérkép az érintett települések esetén a közúti, a vasúti, illetve a légi közlekedéshez kapcsolódó szinteket mutatja be, nem mérés, hanem a kibocsátási adatokat figyelembe véve számításmodellezés alapján" - mondta az Inforádiónak.

Ezek a térképek a Zajtérképek.hu oldalon bárki számára hozzáférhetők, s igyekeztek úgy elkészíteni, hogy az érintett lakosság ezen a honlapon keresztül meg is értse a zajterhelési szinteket.

A budapesti térkép elkészítése komoly koordinációt igényelt a 24 agglomerációs település miatt, de a kormány biztosította a szükséges forrásokat. Az intézkedési terveket már minden önkormányzatnak magának kell elkészítanie.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK