Zártkertje van? Támogatást ad a kormány

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újra indul a zártkert megújítási program - jelentette be Nagy István agrárminiszter az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. március 23. szombat, 18:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A program célja, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön - mondta a miniszter.

Azok az önkormányzatok amelyek zártkerti területek elektromos hálózatának fejlesztését tervezik, megemelt összegű támogatásra számíthatnak, fejlesztésenként 10 millió forint helyett 20 millió forintra pályázhatnak.

A zártkerti revitalizációs programot még 2015-ben a Tanyafejlesztési Program keretében indította a szaktárca, 2017-ben pedig már önálló programként zajlott, szintén kétmilliárd forintos keretből.

A miniszter elismerően szólt az oszkói Hegypásztor Kör munkájáról, amely a vasi hegyháton nemcsak a gyümölcstermesztésben, az őshonos fajták génmegőrzésében, de a népi építészet és a népi kultúra megőrzésében is az élen jár.

Nagy István a Nagyboldogasszony napja közelében tartott hagyományos gyümölcsoltó napi rendezvényen átadta a Hegypásztor Kör által első alkalommal meghirdetett lekvár és szörpkészítő verseny díjait.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt hangsúlyozta: a szőlőhegy évszázadok óta egyfajta menedékként szolgált a hegyháti emberek számára, ahová elvonulva élvezhették a természet háborítatlanságát és munkájuk gyümölcseit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Eva Nagy 55, 2019.07.03 15:43

Remeljuk, a ddebreceni onkormanyzat is adja a tamogatast, a zartkertekre!! Az utak allapota borzalmas jarhatatlan sokszor, igy nem csoda hogy nagyon elhanyagoltak a kertek, kozvilagitas sincs .A kulsoletai utrol van szo, a legkuzelebbi zartkertek a varoshoz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.24 19:42

Politikai állás az politikai állás, nem is érdemes számon kérni mit ígért eddig. Hagyományos fajták? Csak kuriózumnak jók, hitvány gyümölcsök, betegségekre való érzékenység jellemző, szóval én inkább az új modern fajtákra költenék, a rezisztens almákra például! No de van egy réteg akinek a hagyományos szó imponál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyzember, 2019.03.24 16:36

Azt hittem, bejelenti, hogy mostantól a zártkert nyitott lesz. Az meg már más kérdés, hogy a zártkert ma -hivatalosan- nem létező fogalom. Ezt talán az agrárminiszternek illene tudni és ilyen alkalommal tisztázni ezt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html