Sarlós Tibor, a projektcég résztulajdonosa az MTI-nek kedden elmondta: pályáztak uniós támogatásra is a fövenyesi partszakaszra tervezett 133 hajóhelyes kikötőfejlesztéshez, ennek elbírálása két és fél évig tartott. Végül a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül 56 millió forintnyi támogatást nyertek. Úgy vélekedett, azoknál a pályázatoknál, ahol a befektetők több mint 10 éves megtérüléssel vállalnak beruházást, sokkal kevésbé bürokratikusan, egyszerűsített eljárással kellene elbírálni a támogatási igényeket.


A nehézségek közé sorolta Sarlós Tibor azt is, hogy a gazdasági válság miatt a korábbi 20 százalék helyett ma már 40 százalékos önerőt kell biztosítani ahhoz, hogy valaki hitelképes legyen. A kikötőfejlesztés terveinek engedélyeztetéséhez 24 szakhatósággal kellett egyeztetni, de ennél is nehezebbnek tűnik az MNV-vel történő mederhasználati szerződés megkötése.

"A vagyonkezelő által diktált feltételek nem életszerűek, és ezért elfogadhatatlanok" - számolt be az ügyvezető az építkezés megkezdésének legfőbb akadályáról. Példaként említette, hogy a jelentős beruházás ellenére csak 30 évre lehet mederbérleti szerződést kötni, és az új mederhasználati díjak miatt éves szinten 70 ezer forinttal kellene emelni a hajóhely bérleti díjakat.


A balatonudvari vitorláskikötő megépítésére öt évvel ezelőtt alapított projektcégben kisebbségi tulajdonos a területet hosszútávra bérbe adó helyi önkormányzat, a többi hányad magyar magánszemélyek kezében van. (Ez utóbbiak részben megegyeznek a helyi golfpálya-tulajdonos és üzemeltető Royal Balaton Golf & Yacht Club Zrt. tulajdonosi körével.)


Az elképzelések szerint a cég által felújított balatonudvari személyhajó-kikötő szomszédságába épülő vitorláskikötő bekapcsolódna a tó túravitorlás-láncába. A beruházók terveiben étterem- és szálláshelyfejlesztés is szerepel, ezeknek is köszönhetően számolnak 12 éves megtérüléssel.


Teklovics László polgármester elmondása szerint Balatonudvari már 1972-ben rendelkezett engedélyezett vitorláskikötő tervvel, de korábban a túl lassú megtérülési idő miatt nem vállalta a beruházást a balatoni hajózási cég.


A balatonudvari golfpályával kapcsolatban Sarlós Tibor arról számolt be, hogy a márciustól novemberig nyitva tartó, 40 munkahelyet biztosító létesítmény tavaly zárta az első teljes idényét. Az indulás kedvezően alakult, de ennél a beruházásánál is lassú a megtérülési idő, így igen elégedettek lesznek, ha az idei szezon már nullszaldósra sikerül.


A golfpálya több nemzetközi szintű versenynek ad otthont. Tavaly a vendégkörének fele külföldről érkezett. A pálya által generált minőségi turizmust segíti, hogy a 10 kilométerre lévő Balatonfüreden komoly infrastrukturális fejlesztések - köztük szállodafejlesztések - történtek az elmúlt években. A golfpálya hozadékaként közel ezer vendégéjszakával többet könyvelhettek el az elmúlt évben a térség szálláshelyei, mint egy évvel korábban. Azok iránt a magánszálláshelyek iránt nőtt a kereslet, ahol fejlesztették és modernizálták a on udvarikikötőszolgáltatásokat - mondta Sarlós Tibor.