Máris reagált a kormány a zéró tolerancia lazításának ötletére

Hiába mondta Nagy István agrárminiszter pár napja, hogy párbeszédet szeretne indítani arról, hogy lazítsák a vezetéssel kapcsolatos alkoholfogyasztási szabályokat, a kormány nem vevő az ötletre - írja az Infostart az RTL Klub nyomán.
Szász Péter, 2020. október 4. vasárnap, 07:39
Fotó: Napi.hu

Jelenleg Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis nem lehet alkoholt fogyasztani, ha az ember volánhoz ül. Vannak olyan európai országok, ahol egy-két pohár sör belefér.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradó kérdésére azt közölte, hogy "a szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek nem támogatják a lazítást, ezért kabinet nem tervezi a szabályozás módosítását".

Nagy István nem nyilatkozott a csatornának.

(Infostart)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.04 21:53

Hiába a zéró tolarencia van ittas vezető mégis.
Szerintem egy minimális alkoholszint egyáltalán nem befolyásolja az ember vezető képességét.
Igenis az idegenforgalomra kedvező hatással lenne. Most ott tartunk, ha elmegyek például Hajósra, vakon vehetek bort mert meg sem kóstolhatom. Így aztán nem térek be oda és bort sem veszek a termelőktől.
Mikor NDK megszűnt, az ottani törvények okoztak némi zavart egy ideig, ugyanis a nyugatnémetek nem ismerték a zéró tolarenciát és meglepődtek amikor az NDK területén megbüntették őket!
Szóval én megengedném egy bizonyos szintig. Akkor sem lenne több ittas vezető. A nép agya még nem állt át a kommunizmusról 30 év után sem a normális gondolkodásra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munkas11, 2020.10.04 17:55

@Darabont1453:
Ha hiszed, ha nem ez az igazság. Inkább a cikket indító mondat a csúsztatás, miszerint ?vannak olyan európai országok, ahol egy-két pohár sör belefér?, mivel Európában szinten mindenhol lehet (mértékkel) alkoholt fogyasztani, ha vezet az ember. Csak 3-4 hajdani szocialista országban maradt meg a Gorbacsovi zéró toleranciás alkoholtilalmi elv.
A szakmai szervezetek (pl. orvosok, munkavédelmisek, pichológusok stb.) nem légből kapott kijelentéseket tesznek, hanem megvannak a mértékletes alkoholfogyasztás fiziológiai és statisztikai okai: pár tized ezrelék BAC nem rontja a vezetési és helyzetfelismerési képességet, hanem javítja. Ráadásul, mivel ittas vezetés felelőssége attól még megmarad (lehet inni, de aki bajt csinál, annak súlyosbító körülmény), ezért akik ital után ülnek autóba tudatosabban is vezetnek.
De ennek megértéséhez nem kell szakértőnek lenni. Aki ivott már életében, az tudja, hogy az első egy-két pohár után inkább élénkebb lesz. Aztán persze 3-4 itallal később már jön a bambulás, 6-8 után meg olyan szintű tudatmódosulás, hogy magával sincs teljesen tisztában az illető. De a világ liberálisabb felén nyilván nem berúgni járnak autóval, hanem azért, hogy ebéd után meg tudjanak inni két pohár bort, vagy vendégségben is lehessen koccintani.
A kávé, kóla, energiaital pl. sokkal veszélyesebb, mert gyorsabban kiürül, és más a hatásmechanizmusa is. Persze ez nem azt jelenti, hogy inni kell vezetés előtt (főleg nem nálunk, ahol az emberek, nem tized, hanem egész ezreléknél teszik le a poharat), de buliból haza felé, két feles után nagyobb biztonsággal vezet az ember, mintha betol két dupla eszpresszót redbullal és úgy ül a kocsiba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.04 13:38

"a szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek nem támogatják a lazítást, ezért kabinet nem tervezi a szabályozás módosítását".

Milyen " szakmai szervezetek " javasolják a zéró tolerancia eltörlését az ittas járművezetés területén ?

Miről beszél ez a húgyagyú ?

A közlekedés szempontjából szakmai szervezet a borász és a pálinkafőző ?

Mert az ittas járművezetés az közlekedési szakterület nem pedig alkohol készítési....legalábbis remélem.

Megint egy idióta, aki túl magasra jutott túl kevés ésszel, van belőlük rendesen.....XDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.04 11:33

Nagy István agrárminiszter pár napja egy villányi borászati rendezvényen vetette fel ezt a gondolatot.
Gondolom, a borászok nem agitálták, hogy de jó lenne, ha piásan is vezethetnének, mert a kutya sem jön hozzánk fogyasztani a készletet.
Gyalog nem megyünk egy pincészethez, mert qrva messze van. Taxi qrva drága, tehát nem megyünk inni az Isten háta mögé.
Namármost, amennyit engedne a KRESZ ittasan vezetni, az sem lenne készletcsökkentő megoldás. Piásan meg tényleg nem kellene vezetni, mert a közlekedési morálunk és tehetségünk is elég bajt okoz az utakon. Tisztelet a kevés kivételnek.
Megoldás a felhalmozott, eladhatatlan mértékű "bor"készletre:
1., Ne adjunk állami, EU-s támogatást a pincéknek azért, hogy területet vásároljanak meg kastélyokat építsenek, hogy ejhhez látszatból "bort" készítsenek.
2., Az idősebbek a bor és kaja esetében tudják mi a jó, a fiatalok meg eleve nem ismerkedtek meg az ízekkel, így nekik mindegy, tehát rá sem szoktak az alkoholra, a borra. Üdítő, de főleg energiaital amit magukba tolnak.
Ezért semmi szükség az államilag támogatott, bornak hazudott vegyésztermékekre.
3., Ha valaki mégis bort akar készíteni és abból megélni, az készít jó bort, és arra általában rátalál a műkedvelő alkesz vagy kevésbé alkesz közönség.
Csakhogy ezzel meg az a baj, hogy a jó bort készítő nem tud arra is költeni, hogy rátaláljanak többen, vagy eljuttassa a borát olyan boltokba, ahol tömegek vásárolnak.
----------
Lehet a meglátásomat dacból támadni, de az ábra az, hogy a pincék tele vannak eladatlan készletekkel, mert annyi lőrét csinálnak, hogy nincs ember aki azt leengedi a torkán.
Főleg ha a torka összeszorul a bornak csúfolt vegyszertől .
-------------
Ez a KRESZ-módosítás Villányból indult, de a kommentem nem a Villányiakra lett fogalmazva.
Azokra, akik így működnek. Bárhol e magyar tájon, vagy épp a világban. Sok francia és olasz látványpincészetre is rárohad a lőréje, tehát nem pusztán magyar sajátosság.
Én, mint több évtizede borkedvelő, és időnként résztvevője egy-egy jó szüretnek és borkészítésnek, nem vagyok ellensége a jó bornak és szép pincéknek, csak a vegyészkedésnek.
------------
Nem véletlen, hogy régen a szőlő levét fa hordókba töltötték és nem acél üstökbe vagy acél tartályokba. A régi prések is fából voltak, majd később öntöttvas prések lettek, de a levet egyből fa hordókba öntötték, nem átfuttatták kortartályokon, adagolva bele egyéb nem a lébe illő anyagokat. Az acél viszi az aromát. Mármint az eredeti szőlőlé aromáját, nem a vegyszerét, mert annak mindegy. Csak az én gigámnak nem mindegy. Meg úgy látom, hogy sok más borkedvelőnek a gigája sem kívánja.
Kannás bor? Nekem az acéltartályos rosszabb kategória, mert anno egy jó házi bort demizson híján épp műanyagba töltötték. De legalább nem ért acélt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.04 11:32

A misebor fogyasztasa munkakori kotelesseg. Ahogy utana autoba ulni, ha hivjak a papot.
:-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html