Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Richter Gedeon Nyrt. által kifejlesztett remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a Covid-fertőzés ellen. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), így a szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák majd.

Első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény - a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem -, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt: ahhoz ugyanis, hogy széleskörben alkalmazható legyen hazánkban, még klinikai fázisokon kell keresztülmennie.

Ennek tükrében a szert azok a fenti intézményekben kezelt betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és középsúlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. Az infúzióban beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, a kúra 5-10 napig tart, csak egészségügyi intézményekben adható, lakossági forgalomba nem kerül.

A Covid-elleni védekezésre irányuló kutatások során óriási eredmény ez a készítmény, amely rendkívül hatékonynak bizonyult a Covid-fertőzéssel szemben: a nemzetközi kutatási adatok szerint ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, ami igen jelentős eredmény - hangsúlyozza az SZTE közleménye.