Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, és kijelölte az eljáró hatóságokat a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendeletében.

A rendelet szerint a Déli Áramlat Hercegszántó-Tornyiszentmiklós közötti szakasza építéséhez, és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási ügyek koordinációjára feladat- és hatáskörrel rendelkező kormánymegbízottként a Baranya Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki.

A kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi közleménye szerint a Déli Áramlat 229 kilométeres magyarországi szakaszának előkészítése ezzel egyszerűbb eljárásban, rövidebb idő alatt mehet végbe.

A tárca jelezte azt is: Magyarország jelenlegi gázbeszerzési lehetőségei fizikailag korlátozottak, ezért a kormány minden infrastruktúrafejlesztési elképzelést érdemben megvizsgál, és indokolt esetben támogat. A Nemzeti Energiastratégia szerint a cél a beszerzési források és útvonalak számának növelése, s fontos diverzifikációs eszköz lehet a tervezés alatt álló Déli Áramlat is. A vezeték alternatív útvonalon szállíthat gázt Oroszországból a közép-európai régióba, ezzel növelve a térség energiaellátásának biztonságát.

A gázbeszerzési lehetőségek bővítése érdekében a Nabucco gázvezetéket 2010 májusában, az Észak-Dél Energiafolyosó részeként megépülő magyar-szlovák összeköttetést 2011 novemberében nyilvánították kiemelt jelentőségűvé.