Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MSZP nevében Szekeres Imre azért nem támogatta a módosítást, mivel szerinte a megnövekedett pénzforgalmi hiány kockázatokat rejt magában. Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a hiányt - függetlenül attól, hogy az eredményszemléletű hiány nem változik - finanszírozni kell, és így növekszik az államadósság.

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára kifejtette, hogy az EU az eredményszemléletű hiányt figyeli. Az pedig azért nem változik, mivel a kiadással szemben vagyoni értékű jog jelenik meg.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy 135 milliárd 499,6 millió forint kerül a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapjába, de ebből 100 milliárd forint már eleve szerepelt az idei költségvetésben. Így a pénzforgalmi hiány - néhány más tétel miatt is - 39 milliárd forinttal növekszik.

Puskás Imre (Fidesz) bizottsági alelnök azzal indokolta a takarékszövetkezetek integrálását, hogy eddig két szövetkezettel volt baj, és további egy került nehéz helyzetbe. Szekeres Imre erre reagálva azt mondta, hogy ezen három takarékszövetkezet nem tette indokolttá az integrálást. Babák Mihály (Fidesz) bizottsági tag pedig úgy reagált a felvetésre, hogy szükség van magyar tulajdonú bankra, és azt így teremtették meg.

A bizottság egyhangúlag fogadta el a tavalyi zárszámadáshoz a kormány által beadott, zárószavazás előtti módosító javaslatokat. Így az egyházi közoktatási intézményfenntartókat - a 2012. évi közoktatási támogatás rendezéseként - 6 milliárd 681,3 millió helyett 7 milliárd 215 millió forint egyszeri közoktatási kiegészítő támogatás illeti meg. Az egyházi fenntartási gyermekintézmények is visszamenőleg kapnak támogatást.

A bizottság két pontból álló módosító javaslatot készített a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz. Az egyik az országgyűlési választási kampány átláthatóbbá tételét szolgálja, míg a másik az óvoda kötelezővé tételét tartalmazza. A bizottság mindkettőt elfogadta.

A civil szervezetekkel kapcsolatos törvények módosításához benyújtott képviselői indítványok közül négyet támogatott a bizottság. Így az szja egy százalékának felajánlásakor az adózó rendelkezhet úgy, hogy nevét, továbbá postai vagy e-mail címét a kedvezményezettel közöljék. Kikerült a javaslatból az, hogy a megítélt támogatásokat az illetékes miniszter felülvizsgálhatja.

A bizottság elutasított Volner János (Jobbik) három, adózással kapcsolatos törvényjavaslatát. Az egyik a pelenka, a biztonsági gyerekülés és a gyerekkocsi áfáját csökkentette volna 27-ről 5 százalékra. A másik a regisztrációs adót kívánta lecsökkenteni az LPG hajtású gépkocsiknál, míg a harmadik ugyan ezt javasolta a sűrített földgázzal üzemelő autóknál.

Ugyancsak nem küldte - kormánypárti többséggel - általános vitára a bizottság Szabó Tímea és Schering Gábor (független) képviselők munkahelyteremtő, és igazságosabb adózást szolgáló törvényjavaslatát.